Камбаните звънят с радост и триумф: Великден! Великден! Великден! Радвайте

...
Камбаните звънят с радост и триумф: Великден! Великден! Великден! Радвайте
Коментари Харесай

Това е най-лошият грях в нощта преди Великден! Всеки трябва да го знае и да спазва забраната

Камбаните звънят с наслада и успех: „ Великден! Великден! Великден! Радвайте се, индивиди, Христос воскресе! “ Тук-там проблясват многоцветни петна – цветни и осветени яйца минават от ръка на ръка. Това е обичаят – да посрещнете възкресението на Христос с всички останали, написа Блиц.

Зад седемте седмици на пост, зад мрачна, суровата и гладна зима и повода за счупванетона яйцата е най-важната – Христос е възкръснал! И по този начин е било постоянно.

Вярващи и атеисти на Велики четвъртък, или в събота от Страстната седмица пекат козунаци, боядисват яйца, почистват жилищата си, подготвят се за Възкресението.

Междувременно, съгласно християнските догми, не можете да ходите на гробища за Великден. Смята се, че в този ден душата на умрелия се събира с Бог и не би трябвало да се вика оттова, защото няма да се върне идната година. Специален ден, особено предопределен за посещаване на гробището, е вторник след Великденската. След литургията би трябвало да посетим гробовете, да  оставим цветни яйца и други дарове.
 
На Великден са строго неразрешени плътските удоволствия
 
Нощта преди Великден е особено време. Постът към този момент е минал, само че преди неделя сутринта не можете да ядете бързо, да се отдадете на скотски удоволствия и алчност, да се разсмивате високо, да се обиждате и да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва и надълбоко осъзнаване на тържествеността на Великден, неговото свещено значение.
 
В събота вечерта вярващите, оставят „ дребни “ ястия вкъщи на масите си, се събират в църквите вечерта, а в 12 часа стартира върволица, след което службата продължава.
 
Пристигайки вкъщи, вярващите ядат яйца и козунаци и си лягат. И едвам късно сутринта в неделя стартира същинския празник.
 
По някаква причина има традиция измежду младежите да се съберат дружно с огромни компании, които се отдават на замайване по време на процесията, а по-късно се прибират у дома със свещи, с цел да си “допразнуват ”.
 
Такъв сюжет е недопустим. Наред с другите неща, възбраната за секс работи даже по-строго, в сравнение с по време на целия Велик пост – Смята се за огромен грях. Така че не забравяйте, даже и да не отивате за вечерната работа и шествие, не е належащо да се събирате с другари, към момента не е времето на Нова година и Коледа. В 12 през нощта запалете свещ, или вземете от църквата, осветете козунаците и яйцата. Прекарайте вечер в медитация, преоценете полезностите си. Възможно е, тъкмо в този миг, когато се отворите за истината, да разберете за себе си нещо, което ще промени радикално целия ви живот. Разбира се, за положително.
 
Обичайно се посещават другари и близки и си разменяме великденски яйца и козунаци. Традиция е битката с яйца, и на който яйцето се окаже “бияч ”, той ще има шанс, постоянна и щастлива година.
 Между другото, осветени и оцветени яйца се държат непокътнати за цялата година, до идващия Великден.

И съгласно общоприетото поверие едно яйце, осветено и непокътнато от 3 до 12 години, има невероятна лечебна мощ.  
 
Преди това, дамите оцветяващи яйца в четвъртък, взимали водата от лучените обелки с които боядисвали яйцата. Смятало се, че в случай че се миете този бульон цялата Великденска седмица, лицето ви ще бъде безпрепятствено, алено и свежо. Разбира се, в случай че употребявате изкуствени или закупени хранителни оцветители, тогава не би трябвало да вършиме това …
 Обичайно на Великден се мисли за бъдещата годишна продукция. За да бъде годината плодородна, алено яйце се поставя в житни зърна, приготвени за сеитба. Малко евентуално е, да сте ангажирани в селското стопанство, само че в случай че имате градина, или отглеждате някакви растения, най-малко ползвайте черупките от яйцата за поддържане на почвата..
 
Но най-важното нещо тази седмица е да бъдете великодушни и милостиви.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР