Камарата на републиканската партия призовка Citibank за предполагаемо сътрудничество на 6 януари с ФБР

...
Председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан
Коментари Харесай

Председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан издаде призовка до Citibank като част от търсене на информация дали банките са споделяли лични данни на клиенти с ФБР след бунта на 6 януари.

В писмо до Citibank в четвъртък Джордан каза, че Citi е отказала доброволно да предостави информация на законодателите и нейните адвокати са посочили, че ще се съобразят само с призовка.

Законодателите са поискали информация от седем банки: PNC, Citibank, Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan, Truist и US Bank.

Сред тези седем банки Citibank е единствената, която не е изпълнила доброволно искането, каза човек, запознат с въпроса, пред CNN.

Призовката принуждава Citibank да представи исканите документи, изискани от съдебната комисия на Камарата на представителите и избраната подкомисия по въоръжението на федералното правителство, според Джордан.

„Комисията и избраната подкомисия трябва да разберат как и до каква степен финансови институции, като Citibank, са работили с ФБР – и потенциално други субекти на изпълнителната власт – за събиране на данни на американците без индивидуална връзка с престъпно поведение“, Джордан, републиканец от Охайо, пише в писмото.

Citi отказа да коментира новината за призовката, която беше съобщена за първи път от CNBC.

Републиканците в Камарата на представителите започнаха своето разследване през май, след като подател на сигнали твърди, че Bank of America е предоставила на ФБР, без никакъв правен процес, списък на лица, които са извършили транзакции в района на Вашингтон, окръг Колумбия, с кредитна или дебитна карта на Bank of America между 5 януари и 7 януари 2021 г.

Подаващият сигнал каза в интервю в комисия, че просто е видял запис в списъка в Sentinel, системата за управление на дела на ФБР, и че не го е отворил, според записа на интервюто, прегледан от CNN. Като част от разследването на нападението на Капитолия от 6 януари, ФБР събра финансови, комуникационни и други бизнес записи на хора, разследвани за възможни престъпления, свързани с бунта в Капитолия. Това е рутинен инструмент за разследване, използван, за да помогне на следователите и прокурорите да съберат доказателства.

Банковите транзакции могат да се използват за показване на пътуването и местоположението на предполагаемите бунтовници и могат да се използват за установяване на покупката на оръжия, използвани при атаките срещу полицията, защитаваща Капитолия.

В писмото си от четвъртък до Citibank Джордан пише, че законодателите са научили, че лица, които преди това са закупили огнестрелно оръжие с продукт на Bank of America, са били издигнати до върха на този списък, предоставен на ФБР.

Bank of America отказа коментар.

Джордан каза, че законодателите наскоро са получили документи, които показват, че представител на Citibank е бил включен в имейли и дискусии в Zoom, организирани от ФБР и Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), фокусирани върху най-добрия подход за споделяне на информация след бунта на 6 януари.

„Използването от страна на федералните правоприлагащи органи на дискусии с финансови институции като метод за разследване и получаване на частни финансови данни на американци е тревожно“, пише Джордан.

ФБР не отговори на исканията за коментар.

Миналия месец по време на изслушване в Конгреса директорът на ФБР Кристофър Рей защити себе си и агенцията срещу атаките на републиканците по редица въпроси, включително бунта на 6 януари. Рей описва ФБР като организация, която се състои от 38 000 мъже и жени, „които са патриоти, професионалисти и отдадени държавни служители“.

„Идеята, че съм предубеден срещу консерваторите, ми се струва донякъде луда, като се има предвид моето лично минало“, каза Рей, републиканец, който беше назначен от бившия президент Доналд Тръмп.

- Ани Грейър от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР