Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри днес законопроект

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри днес законопроект ...

Камарата на представителите в САЩ прие законопроекта за ново финансиране на правителството.


Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри днес законопроект за временно финансиране на федералното правителство до 21 ноември, предаде Ройтерс.

Инициативата бе подкрепена от 301 конгресмени, а 123 гласуваха „против". Аналогична процедура предстои да се проведе и в Сената на Конгреса до 30 септември, когато в страната приключва финансовата 2019 година. Документът е подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БТА.

Ако бюджетът не се приеме, има опасност работата на правителството отново да спре. За последен път това се случи на 22 декември 2018 година, когато държавните служители излязоха в принудителен отпуск за рекордните 35 дни. Тогава Тръмп и републиканците се опитваха да включат в държавния бюджет за финансовата 2019 година допълнителни 5,7 милиарда долара за изграждането на стена на границата с Мексико.Още по тематаКонгресът заплашва да направи следващата финансова криза по-лоша

Съпартийците на Тръмп от Републиканската партия искат и увеличение на разходите за отбрана, както и да се орежат средствата за образование, здравеопазване и помощите за чужди държави.

В същото време демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите, са на мнение, че е по-добре финансовите средства да се насочат към вътрешни програми вместо, а не за изграждане на стени. При това положение законодателите ще трябва да постигнат компромис, за да приемат бюджета.

Целта на краткосрочното финансиране е да даде повече време на властите да договорят ново споразумение за финансиране. Преди да се стигне до него обаче трябва да бъдат преодолени някои различия в приоритетите на двете основни партии, включително допълнителните средства за финансиране на стената с мексиканската граница.

През юли законодателите приеха двугодишен бюджет и споразумение за дълга, които осигуряват средства по военни и невоенни програми. Но въпреки това Конгресът трябва всяка година да приема допълнителни закони за финансиране на федералните агенции.

 

Източник: investor.bg