Камарата на представителите на САЩ прие най-големия в историята пакет

...
Камарата на представителите на САЩ прие най-големия в историята пакет
Коментари Харесай

Конгресът прие спасителният икономически план за 2 трлн. долара

Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри най-големия в историята пакет с фискални тласъци, чиято цел да се бори с икономическите резултати на ковид. Планът за 2 трлн. $ към този момент е утвърден от Сената и остава единствено президентът Тръмп да подпише, с цел да влезе в действие, пишат американски медии.
Планът планува еднократна помощ от 1200 $ за всички пълнолетни американци и по 500 $ за всяко дете. Общо за тези цели са планувани към 1/4 от всички средства – 500 милиарда $. Някои от американците ще получат финансовата помощ още в околните 3 седмици.
Конгресът би трябвало " да сложи фамилиите и служащите преди всичко ", прикани ръководителят на долната камара Нанси Пелоси. Тя дефинира законопроекта като " намаляване " на унищожителните стопански последствия от заболяването, като предвижда, че ще има още проекти за подкрепяне на " възобновяване ".
Антикризисните ограничения плануват засилена застраховка за безработица, в допълнение финансиране на здравни грижи, както и заеми и безплатни средства за бизнеса за попречване на съкращенията.
350 милиарда $ ще бъдат отпуснати в поддръжка на дребния бизнес, 250 милиарда $ за помощи за безработни, 46 милиарда за директна битка с вируса. Други 500 милиарда $ ще бъдат изразходвани за образуване на стабилизиращ фонд за поддръжка на предприятията, щатите и градовете, които са най-тежко наранени от резултатите на пандемията от ковид.
Тази сума ще включва средства за подкрепяне на пътническите авиопревозвачи (25 милиарда долара) и 17 милиарда $ за заеми на " предприятия, значими за поддържането на националната сигурност ", т.е. на първо място за Boeing, който се оказа в затруднено състояние заради проблеми с модела 737 Max и спад на търсенето на фона на съвсем цялостно преустановяване на полетите.
Тласък за приемането на избавителния пакет даде и фрапантния растеж в настояванията за парични компенсации поради безработица, които скочиха до рекордните 3,3 млн. предходната седмица, откакто бизнесът в цялата страна приключи активността си, с цел да забави разпространяването на пандемията.
В момента в Съединени американски щати има повече от 92 000 инфектирани с Covid-19 – най-вече в света, по данни на университета Джон Хопкинс. Смъртните случаи към този момент са 1380. Болниците, изключително в Ню Йорк, желаеха финансова помощ, с цел да устоят на огромния приток на пациенти с ковид.
По-рано министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин съобщи, че с изключение на директна поддръжка за стопанската система, Федералният запас ще получи до 4 трлн. $ ликвидност за поддръжка на стопанската система. Така общата сума на директната и кредитна помощ ще бъде към 6 трилиона $, което съгласно съветника на американския президент Лари Кудлоу е най-голямата сума в историята на страната. За съпоставяне, Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е 21 трлн. $.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР