Камарата на представителите на САЩ е гласувала с 232 гласа

...
Камарата на представителите на САЩ е гласувала с 232 гласа
Коментари Харесай

Много музеи и паметници правят Вашингтон популярно място за туристи

Камарата на представителите на Съединени американски щати е гласувала с 232 гласа "за " против 180 "против " законопроект, съгласно който федералната столица Вашингтон ще стане 51-ия щат в страната, оповестява Ройтерс. Коментаторите акцентира, че е малко евентуално Сенатът да утвърди този документ, тъй като републиканците, които имат болшинство в него, са срещу придаването на щатски статут на федералния окръг Колумбия. Мотивът е, че той ще изпраща демократи в Конгреса.

Вашингтон (Washington, D.C.) е столицата на съединените американски щати. Територията му образува Федерален окръг Колумбия , именуван постоянно и единствено окръг Колумбия (District of Columbia) и е единственият федерален окръг в Съединени американски щати. Смята се, че Вашингтон и Федерален окръг Колумбия съставляват една и съща административна единица. Градът е ситуиран на северния бряг на река Потомак и граничи с щатите Вирджиния на югозапад и с Мериленд от другите страни. Окръгът има население от към половин милион души. Пътуващите от близките покрайнини покачват неговото население през работната седмица до към милион.

Центровете на трите клона на федералното държавно управление на Съединените щати са ситуирани в окръга, както и доста от националните исторически забележителности и музеи. Вашингтон е хазаин на 174 задгранични посолства, както тук са централите на Световната банка, Международния валутен фонд (IMF), Организацията на американските страни (OAS), Интер-американската банка за развиване, Панамериканската здравна организация (PAHO).

Вашингтон е ръководен от кмет и 13 члена на Градския съвет. Въпреки това Конгресът на Съединените щати има висша власт над града и може да отхвърля локални закони. По тази причина жителите на окръга имат по-малко самостоятелност, в сравнение с жителите на щатите. Окръгът има пратеник на федералното държавно управление, който не може да гласоподава закони и в същото време е настоящ в Конгреса, само че не и сенатори. Жителите на окръга нямат право да гласоподават в президентските избори до утвърждението на Двадесет и третата корекция на Конституцията на Съединени американски щати през 1961 година.

Вашингтон е наименуван на Джордж Вашингтон, първият президент на Съединени американски щати. Името на окръг Колумбия идва от остаряло поетично име за Съединените щати, произлизащо от Христофор Колумб, което е излязло от приложимост при започване на ХХ век. Много музеи и монументи на Вашингтон го вършат известно място за туристи.

Джеймс Мадисън (той дружно с Джон Джей и Александър Хамилтън, като представители от страна на федералистите, се считат за татковци на Американската конституция) акцентира нуждата от федерален окръг на 23 януари 1788 година в своето есе "Федералист № 43 ", потвърждавайки че столицата на страната би трябвало да се разграничава от щатите, с цел да обезпечи личната си прехрана и сигурност. Атака против конгреса във Филаделфия от навалица ядосани бойци, известна като Пенсилванския протест през 1783 година, акцентира нуждата държавното управление да се погрижи за личната си сигурност. Правото за основаване на федерална столица е планувано в член първи, раздел осми от Конституцията на Съединените щати, което разрешава на "окръг (не по-голям от 10 квадратни мили) да се трансформира в седалище на държавното управление на Съединените щати посредством подчинение на територии на избрани щати и утвърждението от Конгреса. " Конституцията обаче не показва място за новата столица. Мадисън, Александър Хамилтън и Томас Джеферсън се спогаждат, че федералното държавно управление би приело поемането на военния дълг от щатите при изискване, че новата столица ще бъде ситуирана в южните Съединени щати, което по-късно оказва се като Компромисът от 1790 година.

На 16 юли 1790 година със специфичен закон (Residence Act) се постановява новата столицата да бъде ситуирана за непрекъснато край река Потомак, а точната повърхност да бъде определена от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералния окръг е квадрат със страна 16 км, а общата повърхност е 260 кв. км, както е разрешено от Конституцията на Съединени американски щати. През 1791-1792 година Андрю Еликот и няколко сътрудници, в това число Бенджамин Банекер, мерят границата на окръга към Мериленд и Вирджиния, поставяйки камъни на всяка миля по границата. Много от камъните към момента се намират там. Нов "федерален град " е издигнат на северния бряг на река Потомак на изток от откритото населено място в Джорджтаун. На 9 септември 1791 година "федералният град " е кръстен в чест на Джордж Вашингтон и окръгът е разгласен за територия на Колумбия, употребена по това време като поетично име за Съединените щати. Конгресът организира първото си съвещание във Вашингтон на 17 ноември 1800 година.

Актът от 1801 година публично сплотява градовете Вашингтон, Джорджтаун и Александрия, като ги прави част от федералната територия на окръг Колумбия, поставяйки я единствено под контрола на Конгреса. Също по този начин територията в окръга се разделя на две: Вашингтон каунти - на изток от река Потомак, и Александрия каунти - на запад. След този акт, жителите в окръга към този момент не са считани за поданици на Мериленд или Вирджиния, като по този метод завършва тяхното посланичество в Конгреса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР