Камарата на представителите на Съединените щати отстрани своя говорител, републиканец,

...
Камарата на представителите на Съединените щати отстрани своя говорител, републиканец,
Коментари Харесай

Обяснение: Какво следва след отстраняването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти?

Камарата на представителите на Съединените щати в профил своя представител, републиканец, за първи път в 234-годишната история на тялото.

Демократите застанаха на страната на десните републиканци във вторник, с цел да изгонят републиканеца Кевин Маккарти като ръководител на Камарата на представителите, невиждан ход в политическата история на Съединени американски щати, който идва на фона на мощно разделяне вътре в Републиканската партия.

Ето взор към това, което следва:

Има ли настоящ представител след отстраняването на Маккарти?

Веднага след гласуването във вторник с 216-210, републиканският представител Патрик Макхенри, съдружник на Маккарти, беше краткотрайно назначен за изпълняващ длъжността представител. Той може да служи единствено за доста лимитирано време – до три законодателни дни в този случай. Временните отговорности на настоящия представител са неразбираеми, съгласно управлението за разпоредбите и процедурите на камарата: това лице „ може да упражнява такива пълномощия на поста на представител, каквито може да са нужни и подобаващи в очакване на избора на представител или оратор pro tempore “. Докато представителят дефинира цялостния законодателен дневен ред в Камарата на представителите, водачът на болшинството в Камарата е този, който насрочва съответни законопроекти за разискване и гласоподаване в камарата. Републиканският представител Кели Армстронг сподели пред кореспонденти, че главната задача на Макхенри ще бъде „ да ни обезпечи нов представител “. Всичко по-нататък, сподели той, ще докара до премахване на Макхенри от ролята.


Ще има ли заледяване на финансирането?

Гласуването за отстраняването на Маккарти пристигна единствено няколко дни откакто Камарата едвам избегна затваряне на държавното управление. Отстраняването на Маккарти ще усили продължаващата неустановеност към държавните разноски, в това число милиарди долари помощ за Украйна и други интернационалните потребности. Докато не бъде назначен представител на Камарата на представителите, малко евентуално е да бъдат подхванати по-нататъшни дейности по законопроекти за финансиране на държавното управление, като законодателите са изправени пред краен период 17 ноември, с цел да обезпечат повече пари или да се изправят пред отчасти прекъсване на работата на държавното управление. Битките към тези сметки и гневът поради неуспеха на Маккарти да завоюва извънредно дълбоки съкращения на разноските, поискани от извънредно десните консерватори, провокираха сполучливия ход на представителя на републиканците Мат Гетц да смъкна Маккарти от поста. 221-те републиканци и 212-те демократи в Камарата на представителите се събраха уединено, с цел да обмислят идващите си стъпки - политически и законодателни - след отстраняването на Маккарти. Очакваше се всяка партия да се опита да се съгласи с претендент за нов ръководител на Камарата. Това е много елементарно за демократите, защото те са солидно зад представителя на Демократическата партия Хаким Джефрис, който се кандидатира за ръководител през януари против Маккарти и други претенденти.

Републиканците, заради очевидните си разделения, изключително измежду дребната група твърдолинейни консерватори, които управляваха свалянето на Маккарти и търсят доста дълбоки съкращения на федералните разноски, може да имат по-трудно време да се спрат на претендент.


Макхенри може да има преимущество в този момент, когато е настоящ представител. Не е ясно дали той желае работата. На Маккарти не е неразрешено да се кандидатира още веднъж, само че сподели, че няма да го направи. Камарата се намира в невиждан миг и по тази причина не беше ясно тъкмо какъв брой бързо ще се проведат избори за представител на новините. Обикновено изборите за ръководител се насрочват при започване на новия Конгрес на всеки две години.

Кога ще се организира гласуването за нов представител?

Лидерите на двете партии ще би трябвало да решат по кое време са подготвени да влязат в процеса на избор на ръководител. Гласуването през януари, при което Маккарти в последна сметка беше определен, не можа да получи задоволително гласове, с цел да завоюва и трябваше да издържи 15 гласувания. Гласуването може да бъде най-малко толкоз безредно този път за републиканците, в случай че не стигнат до заключението, че подобен безпорядък основава социална реакция, която може да обрече вероятностите им за избори през 2024 година и се обединят.


Кой може да се кандидатира за представител?

Според конституцията на Съединени американски щати представителят на Камарата на представителите не би трябвало да е член на Конгреса. Това е повода някои републиканци да бележит името на някогашния президент Доналд Тръмп за поста, макар че той се кандидатира за президент и е споделил, че не желае поста.


„ Не знам кой се кандидатира “, сподели Маккарти пред кореспонденти на конференция на Капитолийския рид във вторник вечерта. На въпрос кой счита, че би трябвало да го замести, Маккарти сподели, че това е претендент, който слага „ страната преди всичко “. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР