Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в четвъртък одобри

...
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в четвъртък одобри
Коментари Харесай

В Конгреса на САЩ одобриха Вашингтон за 51-ви щат

Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати в четвъртък утвърди законопроект, с който столицата на страната да бъде със статут на щат , оповестява ТАСС.

216 конгресмени са подкрепили самодейността, 208 са дали своят вот срещу . Ако законопроектът бъде признат от Сената и утвърден от президента, американската столица ще се трансформира в 51-ви щат на Съединени американски щати , който ще се назовава Вашингтон (Washington, Douglas Commonwealth) - в чест на бореца за правата на чернокожите и водач на придвижването за унищожаване на робството Фредерик Дъглас (1818 -1895).

За да се одобри законопроекта, той би трябвало да бъде утвърден от Сената, едвам по-късно документът може да бъде изпратен за автограф на президента на страната.

По-рано The Hill разяснява, че утвърждението на законопроекта от долната камара, където демократите имат болшинство, е предстоящо , само че в Сената, където местата сред републиканците и демократите са отмерено разпределени, документът надали ще завоюва поддръжка , нужна за разглеждането и последващото утвърждение.

Това не е първият път, в който Конгресът на Съединени американски щати обмисля самодейност столицата да получи статут на щат . Миналото лято Камарата на представителите към този момент одобри сходен законопроект, само че Сенатът по този начин и не го утвърди.

Статут на щат би разрешил Вашингтон да бъде показан в Конгреса от двама сенатори и един конгресмен . В същото време по-голямата част от жителите на американската столица на изборите нормално гласоподават за демократи, заради което концепцията да се даде на Вашингтон статут на щат е подложена на критика от републиканците.

Дискусиите за даване на столицата на статут на щат са обновени след митинги и демонстрации в страната предходната година и обвързваните разногласия по отношение на потреблението на правоприлагащите органи. По-специално, актуалният статуt разрешава на президента да поеме контрола над столичната полиция в изключителни обстановки.
 След погрома в Капитолия Съединени американски щати могат да се снабдят с 51-ви щат
След погрома в Капитолия Съединени американски щати могат да се снабдят с 51-ви щат

Което евентуално ще значи още двама сенатора демократи в камарата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР