Камарата на представителите на Конгресa на САЩ одобри с голямо

...
Камарата на представителите на Конгресa на САЩ одобри с голямо
Коментари Харесай

Камарата на представителите в САЩ призна арменския геноцид

Камарата на представителите на Конгресa на Съединени американски щати утвърди с огромно болшинство резолюция за признание на геноцида над арменците в Османската империя, оповестиха осведомителните организации.

405 конгресмени са дали своят вот „ за”, а 11 - „ срещу ". За първи път такава резолюция се подлага на гласоподаване на пленарно съвещание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон.

В резолюцията се показва смисъла на това да се уважава паметта на жертвите на геноцида над арменците посредством формалното му признание. Конгресмените се оповестиха и срещу напъните, ориентирани към това „ държавното управление на Съединени американски щати да се свързва с отказване на арменския геноцид или който и да е различен геноцид ". Камарата на представителите прикани американците да получават повече информация за арменския геноцид.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха сходни резолюции, само че те не бяха подлагани на гласоподаване. Наблюдатели означават, че резолюцията ще докара до съществено утежняване на американско-турските връзки.

Реакцията на Турция не закъсня. Американският дипломат в Анкара в Дейвид Сатърфийлд беше свикан във външното министерство на югоизточната ни съседка поради „ резолюция, която няма никаква историческа или правна основа ", както и поради законопроект, който постанова наказания против военната интервенция на Турция в Сирия, обявиха формалните представители.

Резолюцията на Камерата на представителите бе приветствана в Армения. Тя е „ смела стъпка в посока определяне на истината и историческата правдивост, тя ще донесе разтуха на доста потомци на арменци, претърпели геноцида”, написаарменският министър председател Никола Пашинян в „ Туитър”.

Армения показва благодарност на Камарата на представителите на Съединени американски щати за приемането на резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя и счита, че тази стъпка има значимо значение в подтекста на тържеството на хуманизма, истината и справедливостта, се в споделя в публикувана през днешния ден декларация на арменското външно министерство, заяви ТАСС.

Аналогична резолюция за признание на арменския геноцид е импортиран и в Сената.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР