Камарата на общините отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за

...
Камарата на общините отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори

Камарата на общините отхвърли предлагането на премиера Борис Джонсън за осъществяване на предварителни избори на 15 октомври, съобщи Би Би Си. Това стана след къси диспути, директно откакто депутатите одобриха законопроекта, забраняващ на Джонсън да подхваща Брекзит без договорка.

" Нека страната да реши кой да отиде в Брюксел, с цел да взема решение този въпрос - водачът на опозицията или аз ", съобщи Джонсън.

Датата 15 октомври обаче е единствено два дни преди срещата на Европейски Съюз, на която ще се разисква Брекзит.

За да бъде признато предлагането на Джонсън, то трябваше да получи поддръжка с квалифицирано болшинство от минимум две трети от депутатите. Лейбъристите бойкотираха гласуването.

" Това предложение на премиера цели нечестна игра, недостойна за неговата служба. Предложение за такава дата на изборите малко припомня ябълката, препоръчана на Снежанка от злата кралица. Това, което ни оферират не е ябълка, даже не са избори, това е отровата на излизане от Европейски Съюз без съглашение. " - разяснява водачът на лейбъристите Джереми Корбин.

По думите на Корбин, първо би трябвало да бъде приключена процедурата по приемането на закона, забраняващ на премиера да пристъпва към Брекзит без съглашение и едвам по-късно да се разискват възможни дати за предварителен избор.

Законопроектът задължава Джонсън да изиска пролонгация за Брекзит до 31 януари 2020 година, в случай че до 19 октомври Народното събрание не му даде утвърждение за договорка или за излизане от Европейски Съюз без договорка.

Припомняме, английският министър председател неколкократно декларира, че при никакви условия няма да моли Брюксел за пролонгация.

Джонсън реши да разпусне Народното събрание след 10 септември във почивка, който да продължи до 14 октомври, когато кралица Елизабет II ще приказва пред депутатите. В речта си тя би трябвало да изложи целите на държавното управление. Този ход беше подхванат, с цел да не могат депутатите да попречат на желанието на Джонсън за овакантяване на Европейски Съюз при всевъзможни условия. Кралицата отговори позитивно на молбата на премиера за разформироване на Народното събрание.

Решението за парламентарната почивка беше атакувано по правосъден ред, само че съдът постанови, че разпускането на Народното събрание е законно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР