Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) се обяви против

...
Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) се обяви против
Коментари Харесай

Камарата на инженерите отхвърли проекта за река Марица

Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) се разгласи срещу плана за социализация на река Марица. Решението взе в петък управителният съвет на браншовата организация. Инженерите гласоподаваха да бъде спряно капиталовото предложение, предвиждащо строителство в коритото на реката. „ Процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие би трябвало да се прекратят поради риска от наводнения, който планът съдържа “, съобщи пред „ Марица “ инж. Иван Каралеев, ръководител на УС на КИИП. Той уточни, че националното управление на камарата поддържа напълно оценката на специалистите от КИИП-Пловдив, съгласно която планът основава заплаха за мостовете в града.

Решението удостовери и ръководителят на районната гилдия на КИИП в Пловдив инж. Емил Бойчев, съгласно който структурата на мостовете над Марица ще бъде застрашена при вероятно строителство в коритото на реката. Оценката му се основава на присъединяване в колектив, проектирал реновацията на оборудването на „ Васил Априлов “, както и на дипломната му работа, касаеща структурата на Пешеходния мост.

„ Изправени сме пред заплахата кметът на Пловдив да вземе 41 милиона лв. от страната и тези пари да бъдат изгубени единствено за 1 ден при висока вълна на Марица “, твърди строителният инженер Димитър Куманов, който е и член на съдружие „ Балканка “. Той, дружно с хидроинженера Серафим Александров, е изготвил експертното мнение по плана.

Гласът на „ Балканка “ е чут в Министерството на околната среда и водите, откъдето преди дни получават писмо с подписа на министър Нено Димов. В него се предлага на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция - Пловдив да се съобразят със мнението на „ Балканка “, в който се изрича безпокойство по отношение на опцията за осъществяване на висока вълна, както и за отрицателното въздействие, което могат да окажат плануваните за създаване уреди по плана - детски площадки, пейки, фитнес и други

Природозащитниците удържаха първата си победа още преди две седмици, когато Министерство на околната среда и водите анулира решението по Оценка на въздействието върху околната среда на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив доцент Стефан Шилев, дало зелена светлина на плана за социализация на река Марица.

Те апелираха в края на предходната година отчета за Оценка на въздействието върху околната среда за подсилване и социализация на коритото на реката, признат от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив през ноември 2018-а. Според тях той съдържа груби процедурни нарушавания. В мнението си по случая Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) предизвестява за очевидни пропуски и несъгласия в процедурата и създадените отчети.

Според специалистите зоната е характерна, със отбрана по Натура 2000, и е значим биокоридор - местообитание на редица редки и предпазени типове птици. Затова планът би трябвало да мине през доста по-широк публичен спор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР