Камарата на депутатите в Чехия свали днес депутатския имунитет на

...
Камарата на депутатите в Чехия свали днес депутатския имунитет на
Коментари Харесай

Чешкият парламент свали имунитета на премиера Бабиш

Камарата на депутатите в Чехия смъкна през днешния ден депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш, съобщи ТАСС.

В гласуването участваха 180 от 200-те членове на долната камара на чешкия парламент, като 111 поддържаха решението, а 69 бяха срещу.

От няколко дни на процедура държавното управление на Бабиш е в оставка, защото във вторник тази седмица, то не получи избор на доверие.

Свалянето на депутатския имунитет на премиера, значи, че против него ще стартира правосъдно дирене по обвиняване в машинация, означават интернационалните организации.

Преди няколко месеца полицията упрекна Бабиш и най-близките му съратници в образуване на скица за нелегално заграбване посредством негови компании на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на дотации от фондовете на Европейски Съюз.

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото придвижване на милиардера " Действие на недоволните жители " (АНО) завоюва безапелационна победа, напомня Българска телеграфна агенция. Бабиш отхвърли повдигнатите обвинявания и има намерение да потвърди невинността си в съда. Той твърди, че против него и АНО работи политическа мафия, а някои представители на правоприлагащите органи извършват нейни поръчки.

Без имунитет и без избор на доверие Бабиш се чака на посещаване в София при започване на идната седмица, излиза наяве от известия на формалните институции у нас. Президентът Румен Радев ще се срещне на 22 януари (понеделник) с премиера на Чехия Андрей Бабиш, който ще бъде на посещаване в България, оповестиха от прессекретариата на президента. Срещата ще бъде от 14.00 часа на " Дондуков " 2, прецизират от там.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР