Камарата на частните съдебни изпълнители се обърна с писмо до

...
Камарата на частните съдебни изпълнители се обърна с писмо до
Коментари Харесай

ЧСИ: Стотици деца остават без издръжка

Камарата на частните правосъдни реализатори се обърна с писмо до Министерския съвет и Народното събрание с оферти за промени в законодателството, в това число в Закона за държавния бюджет, по отношение на размера и режима на отсъждане и възнаграждение на детските издръжки.
 
Присъдените през последните години издръжки са в пъти по-високи от оптималния размер на издръжката, изплащана от страната, който не е променян от 2009 година и е 90 лв., разясни в изявление за БНР Иван Хаджииванов, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори.
 
Този размер е доста по-нисък и от минималния размер, очакван в Семейния кодекс, а точно една четвърт от минималната работна заплата за страната, добави той.
 
Стотици деца остават без прехрана, уточни Хаджииванов. По думите му във всяка адвокатска фирма има стотици каузи за издръжки.
 
Когато родителят няма прехрана, се постанова през 6 месеца да се пишат протоколи и да се прави проучване на неговото имуществено положение. Процедурата е тромава, тъй като информацията се събира от доста институции и забавянето е с месеци, което води до прекъсване на издръжката, изплащана от страната, стана ясно от думите на Хаджииванов.
 
„ По наредбата, в случай че не се даде незабавно информация, издръжката се стопира. “

Без запор за Коронавирус добавките на пенсионерите

За 2021 година на фона на 1 200 000 висящи изпълнителни каузи при частни правосъдни реализатори от общо подадени 400 тъжби има 22 почетени - с рекомендации и дисциплинарни санкции, посочи той.
 
 istock istock
„ Ние сме най-контролираната специалност. При тази конфликтна работа, която изпълняваме, е обикновено да има тъжби. “
 
Частните правосъдни реализатори са изпратили до министъра на електронното ръководство Божидар Божанов с предложение да има електронни търгове и електронни запори, с цел да намалеят споровете, заявява още Иван Хаджииванов. Той посочи, че имат поддръжка от Министерството на правораздаването.
 
„ Политиците ще видят, че е доста по-бързо и съдът ще бъде разтоварен, в случай че се позволен доброволните продажби, в случай че се създадат електронни запори, в случай че търговете станат електронни, няма да чувате нищо повече във връзка с законността на тази активност. “
 
Почти няма банкови каузи. Частните правосъдни реализатори работят най-вече за жителите и бизнеса, означи още Иван Хаджииванов. 
 
„ Делата ни се усилват като численост от Национална агенция за приходите, от общините, които желаят да си съберат локалните налози и такси, които доста жители заради липса на благоприятни условия не могат да платят. “
 
Според Хаджииванов офанзивата против ЧСИ, „ това недоумение и безсистемно политическо говорене “ кара хората „ да се свиват и да се крият “.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР