Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили

...
Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили
Коментари Харесай

Новите сгради в София масово си спестяват озеленяването

Камарата на архитектите в България прикани Столичната община да ускори контрола по съблюдаване на законовите условия за озеленяване на приключените нови строителни обекти. Дирекция „ Строителен надзор “ към общината да стартира да прави инспекции „ в действителния свят “, а освен „ на досиетата “, приканват архитектите. Те считат, че дирекцията, чийто доскорошен шеф Влади Калинов подаде оставка поради абсурда с решението му да анулира заповедта за унищожаване на противозаконните уреди от терасата на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев, би трябвало да се преструктурира. „ Дирекцията би трябвало да се преструктурира по този начин, че да прави годишни инспекции на въведените в употреба обекти. Със актуалните средства това може да се прави елементарно и от въздуха “, приканват от браншовата организация.

Камарата илюстрира апела си с поредица от снимки на приключени сгради в София, към които по закон зелените площи трябва да са поне 35 на 100 от имота, а на процедура са изцяло залети с бетон. „ Грозната истина за озеленяването в София - 100% асфалт върху целия имот, въпреки че се изисква най-малко 35 на 100 от площта на всеки парцел да бъде озеленена и най-малко половината от това озеленяване да е с дървета “, написаха от камарата. „ Крайно време е да се приключи с архаичното " одобрение на планове " и да се премине към същински надзор на постройките, улиците и оборудванията. Иначе ще продължаваме да живеем в мръсни градове, направени по красиви чертежи “, прикани още браншовата организация.

Архитектите считат и че е извънредно време дирекция " Зелена система " към Столичната община да стартира да приема озеленените покриви на здания за „ положително решение “ и да насърчи слагането на растителност по тях. „ Което ще е в интерес на града и жителите му и ще предизвиква тяхното потребление, вместо да го спъва, както е в този момент “, считат от гилдията.

ПРЕДИЗБОРНО

От предходната седмица ръководителят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е публично номинацията на дясната коалиция " Демократична България " за кмет на София. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР