Камарата на архитектите в България (КАБ) ще настоява пред Министерството

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) ще настоява пред Министерството
Коментари Харесай

Конкурс за павилиона ни на Венецианското биенале 2025 от тази пролет искат от КАБ

Камарата на архитектите в България (КАБ) ще упорства пред Министерството на културата (МК) състезанието за кураторски план за българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2025 да започва през месец април 2024 година. От организацията желаят участниците да имат задоволително време, с цел да приготвят качествени и задълбочени планове. От КАБ оферират срокът за разработване на концепциите да бъде най-малко три месеца - от началото на април до края на юни тази година.

Припомняме, че имаше през предходната година, а и към новото му издание.

Очаква се в първите месеци на 2024 година да бъде обновен и модернизиран статутът на националното присъединяване въз основата на насъбрания опит досега, оповестиха от Камарата на архитектите. След това документът ще бъде оповестен за публично разискване. В създаването му ще вземат участие специалисти от МК, КАБ и Съюза на архитектите в България (САБ,) които работят взаимно за организирането на българското присъединяване в биеналето.

19-тото издание на Венецианското биенале по архитектура ще се организира сред 24 май и 23 ноември 2025 година Българският павилион отново ще бъде ситуиран в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli наоколо до Моста на Академията във Венеция. Допълнителни условия за експониране предлага огромния вътрешен двор на залата, която разполага и с изложба с колонада. От КАБ показват, че през 2023 година Министерството на културата е договорило със съдействието на камарата и на САБ преференциални условия за наем на Sala Tiziano за идващите три години. Подробни чертежи и разпределения на пространството са оповестени на на състезанието за 2023 година, в който, презентиращо помещението на павилиона.
 Венецианско биенале 2024 обръща взор към живота на бежанците
Венецианско биенале 2024 обръща взор към живота на бежанците

Основни тематики са миграцията, изгнанието и " задграничният генезис "

Камарата на архитектите в България финансира разработване на макет на българския павилион , който е показан в до 15 февруари 2024. Предвижда се макетът да послужи при проектирането на павилионите за идващите участия на България в биеналето.

Темата на Венецианско архитектурно биенале 2025 към момента не е оповестена, само че съгласно КАБ изборът на куратор демонстрира посоката, в която то ще се развива. В края на 2023 година е оповестено, че куратор ще е Карло Рати - италиански проектант и инженер, професор, специалист по градски дизайн, откривател и деятел. Той е сновател на студиото за архитектура и нововъведения и шеф на Senseable City Lab в Масачузетския софтуерен институт (MIT).

Рати е посетил българския павилион на Биеналето предходната година и беседва с арх. Борис Тикварски - куратор на, с който на международното ревю след 15-годишно неявяване.
 Снимка 648689
Източник:

Карло Рати е създател на повече от 750 изявления и се смята за специалист по градски дизайн. Негови планове са показани в Музея за съвременно изкуство " MoMA " в Ню Йорк и в Музея на дизайна в Барселона. Бил е куратор на 8-то Биенале по урбанизъм и архитектура Bi-City в Китай, както и на Porto Design Biennale в Португалия. Включен е в влиятелни ранглисти като " 50-те най-влиятелни дизайнери в Америка ", " 50-те души, които ще трансформират света ", " 25-те души, които ще трансформират архитектурата и дизайна " и " Имената, които би трябвало да знаете ". Рати е създател на - от продуктов дизайн до архитектура и градско обмисляне. Сред тях са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания, генералният проект на центъра за научни достижения MIND-Milano, 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур, редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино, планът " Очите на града " на Bi-City Биенале в Китай и италианският павилион на Expo Dubai 2020. Често употребява цифрови технологии и визуализации на данни, с цел да сътвори нововъведения в градското пространство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР