Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява кметът на София

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява кметът на София
Коментари Харесай

Архитекти искат международен конкурс за пл. Св. Неделя, той вече е обявен на български и английски

Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков да прекратят публичната поръчка за идея за пл. „ Света Неделя “ и да създадат интернационален конкурс с необятен достъп на български и задгранични архитекти. 

В настоящия си тип процедурата не дава отговор на правилата за образуване на концептуални архитектурни състезания на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-хубавата концепция може да се появи при присъединяване на максимален брой експерти, акцентира Камарата.

Условията на ограничавания конкурс за нов образ на емблематичния столичен площад провокираха остра дискусия в професионалните среди. Те лишават от присъединяване голямата част от архитектите за сметка на стеснен брой стопански мощни компании.

Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лева и оборот от 750 хиляди лева по сходни планове за последните 3 година, както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в състезанието. Финансовите условия бяха понижени на половина, а екипът беше сведен до 5 души. Изискването екипът да е проектирал сходно градско пространство с повърхност 25 000 кв. м също беше понижено – на 15 000 кв. м, само че и в този размер то все по този начин внезапно стеснява кръга на участниците и избора на хрумвания, изясняват от КАБ. 

Конкурсът за площад " Света Неделя ", който бе разгласен на 17 септември, е интернационален. Главният проектант на София Здравко Здравков разгласи при старта му, че е разговарял в състезанието да се включат бюрата на световноизвестните архитекти Масимилиано Фуксас, проектирал стъкления фенер в Рим и терминал 3
на летището в Шенжен, Стефано Боери - прочут с отвесните си гори по фасадите и създател на идеята за градове гори в Китай, Жан-Мишел Вилмот, проектирал съветския православен център в Париж и кулата на мира в Санкт Петербург, Рем Колхас - притежател на най-високата премия в архитектурата  “Прицкер ”, и Вини Маас, проектирал небостъргач, наподобяващ кристал. 

В първата фаза на състезанието могат да вземат участие всички архитекти, освен непознати, които дават отговор на условията, сложени от общината. После жури ще дефинира седем от участниците в първия кръг, които възложителят ще предложения да изработят идейни планове. Екипите, които ще вземат участие в състезанието, трябва да имат опит в проектирането на сходни обекти. Очаква се спечелилият да е явен до края на март следващата година.

С цел улеснение на участниците в състезанието, всички документи в електронната кореспонденция в профила на купувача са оповестени на български и британски език. Преводът на британски език е единствено осведомителен. Попълване на офертите и заявките за присъединяване се изготвят на български език според условията на член 101 алинея 6 от Закон за обществените поръчки, излиза наяве от документите на състезанието. 

Обява за него бе оповестена в най-голямото списание за архитектура 

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ, е създател на плана на галерията на ул. " Гладстон " в Пловдив, която се извършва като инженеринг от ГБС-Пловдив - без архитектурен конкурс. Тя се оплака, че работят под напън на изпълнителя пред пловдивски медии. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР