Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна

...
Камарата на архитектите очаква тази седмица да бъде свикана работна
Коментари Харесай

Арх. Б. Игнатов:  Вече очакваме да се събере работната група за подготовката на нов Закон за устройство на територията

Камарата на архитектите чака тази седмица да бъде свикана работна група, която да се заеме с правенето на нов Закон за устройство на територията. Това съобщи в ефира на " Хоризонт "  председателят на  Камарата на архитектите  Борислав Игнатов : Очакваме всеки миг през Министерството на районното развиване и благоустройството да бъде формирана работна група, която да се заеме тъкмо с концепцията.  Ние имахме диалози с министър Нанков предходната седмица и даже имахме уговорена среща при него, с цел да стартираме работа дружно с Камарата на инженерите и Камарата на строителите, само че отложихме срещата. Надявам се тази седмица да се случи и да стартираме работата, защото този диалог се води и с Министерския съвет, и с министерството от юли предходната година.
Борислав Игнатов  напомни, че членовете на камарата още от предишното лято желаят да се изготви напълно нов Закон за устройство на територията, с цел да се облекчат бюрократичните процедури в строителството. Арх. Игнатов разяснява и трендовете в градското обмисляне, които стават настоящи и унас по отношение на продължаващата централизация на популацията в градовете и съответно в столицата:

Един град оставен самичък на себе си върви към безпорядък и към загиване на центъра, защото той стартира да се разраства встрани, което е най-лесният метод. Но това води до проблеми с трафика, защото би трябвало да се пътуват дълги дистанции с автомобил и в действителност централните градски елементи стартират да замират, защото там да се направи реорганизация или ново строителство е доста мъчно - поради редица аргументи: благосъстоятелност, остарели здания и монументи на на културата, които изискват доста повече вложения. И по тази причина там е належащо да има общинска и държавна политика за стимулирането на тези центрове, както е примерно в европейските страни -  в Европа градските центрове най-привлекателните места и са туристически атракции, само че там те резервират историческия дух на града,  като основават начинания, които подкрепят притежателите да поддържат постройките си в автентичен тип, а не примерно да ги реновират или надстрояват и да изгубват този дух. 

Това може да стане по няколко метода - единият метод е със дотации за поправки, другият - по- интелигентен метод е посредством това, че всяка постройка в действителност има капацитет за  надстрояване  - и в един град, когато се приема организационен проект, тези по този начин наречени " въздушни права " за надстрояването на постройката в някои страни, да вземем за пример Съединени американски щати, могат да бъдат продадени на различен желаещ  -  т.е. той да построи повече в своя имот.  По този метод той изплаща правата, заплаща на притежателите тези въздушни права и те нямат право към този момент да надстрояват, само че с парите могат да си оправят постройката.  По този метод градът не се пренатоварва, защото общата повърхност, която е планувана за тази зона се резервира -  т.е. от един имот се  трансферира на различен, само че общата не е повече, в сравнение с е планувана. 

Повече по тематиката за подготовката на нов Закон за устройство на територията, както и за трендовете в градското планиране  и проблемите на сградния фонд, може да научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР