Камарата на архитектите използва всички механизми, за да спре конкурса

...
Камарата на архитектите използва всички механизми, за да спре конкурса
Коментари Харесай

Столична община послуша архитектите и прекрати конкурса за площад Св. Неделя

Камарата на архитектите употребява всички механизми, с цел да спре състезанието за площад " Св.Неделя " и с вчерашна дата това е реалност.
Архитектите първо изпратиха писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което я приканиха да приключи процедурата преди да е изминал законовият период за обжалване. После пуснаха тъжба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и от през вчерашния ден (17 октомври) по нея е формирано произвеждане. Точно от през вчерашния ден е и решението на възложителя да приключи процедурата. Днес изтичаше срокът за подаване на предложения.
В решението на Комисия за защита на конкуренцията за преустановяване се сочи, че по отношение на посочените критерии за асортимент на претендентите Камарата на архитектите в България дава мнение, че възложителят е определил прекомерно високи критерии, което би довело до ограничение кръга на участниците и ще даде превес на присъединяване на интернационалните архитектурни бюра. Направено е искане за осъществяване на състезанието при други условия, които ще подсигуряват присъединяване на оптимален брой български архитекти. Съответно промените в изискванията на състезанието ще бъдат основни и това ще докара до смяна в кръга на заинтригуваните лица.

На 12 септември Столична община разгласи конкурс за възобновяване, възобновяване и създаване на площад " Света Неделя " и прилежащите му обществени пространства. Неговата цел е да се сътвори мрежа от общодостъпни пространства, като се резервира тяхната еднаквост. Преди това беше извършено публично разискване на заданието за концептуален архитектурно-градоустройствен план за площада.
Според документите състезанието е стеснен и ще се организира в два стадия. В първия можеха да вземат участие всички проектанти. От тях интернационално жури ще избере седем участника, които ще бъдат поканени да показват планове. Ангажимент на общината е да резервира анонимността на участниците до класиране на плановете им от журито.
" Наградният фонд " е 250 000 лв..
Конкурсът е за придобиване на концептуален план – основа за направа на бъдещите планове. Участникът, класиран преди всичко, ще получи покана за присъединяване в договаряния за възлагане на социална поръчка посредством договаряне без авансово съобщение. В състава на журито, което ще прави оценка плановете, влизат Андреас Руби, Борислав Игнатов, БостянВяга, Григор Дойчинов, Джеймс Тейлър-Фостър, Йони Бабоци, Малина Едрева, Мария Механджиева и Фабиен Холцел.
От участниците се изискваше най-малък общ оборот в размер на прогнозната стойност на публичната поръчка или сумата от 750 000 лв. , а също по този начин най-малък оборот в областта на публичната поръчка в размер на половината от прогнозната ѝ стойност или сумата от 375 000 лв.. През последните години той би трябвало да е извършил най-малко една услуга, която да е идентична или сходна тази и да има не по-малко от 5 души личен състав . В първия вид на състезанието тези условия бяха по-сериозни - 1,5 млн. лв. годишен оборот и най-малко 15 души личен състав.
На 3 октомври Камарата на архитектите изпрати писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, до основния проектант Здравко Здравков и до Комисия за защита на конкуренцията.
" По мотив на разразилата се остра дискусия в професионалните среди във връзка на цитираната нагоре социална поръчка, апелирам да я прекратите и обявите още веднъж в две обособени процедури - открит интернационален архитектурен конкурс за идея и следваща процедура за възлагане на осъществяване на механически и работен капиталов план. Обявената сега процедура не дава отговор на правилата за образуване на концептуални архитектурни състезания на Архитектурния съвет на Европа , които са основополагащи за приемане на най-хубава концепция от най- огромен брой експерти, като: еднообразно и равноправно отнасяне на всички участници; обезпечена анонимност на участниците до оповестяване на резултатите от журирането; избор на идея въз основата на нейните качества, а не на странични фактори като величина на компанията, оборот, личен състав и така нататък ", се споделя в писмото.
От Камарата смятат, че интерес на цялото общество е площад " Света Неделя " в столицата да бъде решен по най-хубавия професионален метод посредством модерна, транспарантна и ясно регламентирана процедура.
Според тях предварителното установяване единствено на седем участника лишава журито от избор от доста по-богата палитра от хрумвания, каквато ще даде един открит интернационален архитектурен конкурс. А и настоящето условие за осъществяването на 1.5 ха площадни обекти през последните години ще спре доста от възможните участници освен от България, а и от чужбина, защото това не е постоянно срещан опит.
" Бяха заложени чисто финансови и бизнес критерии за асортимент на екипи, които да показват планови оферти – оборот на компанията, брой на чиновниците, брой изпълнени обекти. Това автоматизирано лимитира огромна част от практикуващите архитекти в България и в чужбина”, разяснява Игнатов. По думите му при новите условия ще отпаднат финансовите ограничавания за компаниите, които вземат участие. „ Не е казано, че една компания, която има голям оборот, има положителни хрумвания. Точно обраното – от време на време дребни студиа са свежи и демонстрират друго мислене “, изясни пред bTV ръководителят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР