Камък с неръкотворно изображение на кръст бе забелязан във водите

...
Камък с неръкотворно изображение на кръст бе забелязан във водите
Коментари Харесай

От водите на язовир „Дяково” изплува нещо, което изуми всички!

Камък с неръкотворно изображение на кръст бе видян във водите на язовир „ Дяково”. Камъкът се намира напълно покрай брега – на 2-3 крачки от сушата, във вододайната зона, близо до стената на изкуственото езеро.

Забелязан е с помощта на това, че сега водата доста е намаляла и бреговата линия е доста по-широка. Вероятността този камък да бъде видян, когато язовирът е цялостен, е никаква. Камъкът е забелязан от хора, отишли на разходка.


Язовирът е привлекателно място за отдих и лов на риба. Камъкът се намира покрай брега, само че с помощта на това, че водата в този момент е доста по-малко от нормалното.


Той е сив и върху него има две бели линии, завършени като кръст. Дали е бил там преди построяването на язовира, или е докаран с инертните материали за насипа при оформянето на стената, никой не знае.

Местните описват, че преди да бъде построен язовирът, там имало къщи, ниви, река. Твърди се, че по време на турското иго малко по-нагоре от чашата на язовира имало и църква. Дяковци си спомнят, че това са били едни от най-плодородните места на селото. „ Там се раждаше всичко. Изкарваха се коли с плодове – ябълки, круши”, описват по-възрастни хора от Дяково. При строителството на язовира част от къщите са били съборени, а хората – отчуждени.

„ Някои от отчуждените бяха настанени в особено построени бараки. Останките от една от тези бараки още стои. Макар и без покрив и с от дълго време изкъртени порти и прозорци, тя може да бъде забелязана.

Намира се вдясно от пътя за язовира. В тези бараки през 70-те години на 20-и в. живееха и строителите на язовира – инженери, служащи и така нататък, със фамилиите си. След като бе изработен язовирът, едни от бараките бяха съборени, а в други в един интервал от време настаниха тютюнджии. Това бяха турци от Кърджалийско, които садяха тютюн в Дяково. Любопитна детайлност е, че страната плащаше неколкократно повече на тези тютюнопроизводители спрямо това, което за същия труд даваше на локалните хора. Но и по комунистическо имаше разделяне и се мереше с разнообразни аршини. Тогава политиката беше такава”, изясни стара жена от селото.

Източник и фотоси: viaranews.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР