Към юли месец ще могат да се разгледат проектите на

...
Към юли месец ще могат да се разгледат проектите на
Коментари Харесай

Реките се успокояват, но има язовири в риск, липсата на зам.-министри бави подпомагането

Към юли месец ще могат да се прегледат плановете на потърпевшите от наводненията общини , заяви кметът на Етрополе Димитър Димитров след срещата.

Той добави, че комисията по възобновяване не е структурирана още, тъй като би трябвало в нея да вземат участие заместник-министри от всички министерства, а някои от тях още не са назначени. Министър Калин Стоянов е ръководител на комисията.

Кметовете обясниха, че ще имат потребност от поддръжка главно за възобновяване на инфраструктурни обекти.

В община Етрополе, поради проливните дъждове, има отнесени пътища и е злепоставен мост към помпената станция, в която две помпи са изгорели и към момента се ремонтират.

" Водата е към момента негодна за пиянство ", уточни кметът. Той добави, че главният проблем - за почистването на коритата на реките и подготовката за вероятно бедствие- е финансирането.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски разяснява, че към момента няма изясненост какъв брой средства са нужни за възобновяване на вредите. Той добави, че са получили увещание при срещата си с министъра за това плановете, които ще показват, да бъдат с приоритет.

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица, съобщи, че не е ясно какъв брой средства ще могат да бъдат отпуснати на потърпевшите региони, тъй като следва да се гледа държавният бюджет, както и бюджетите на общините.

Проблемите в Берковица също са свързани с инфраструктурата. Каменова сподели, че общините би трябвало да показват съответните документи и те ще бъдат прегледани от комисията по възобновяване.

" Надявам се до края на юни месец да приключим с документите ", добави тя.

Кметовете насочиха рекомендация към водачите на политическите партии, по отношение на идните локални избори, да не си вършат на ниска цена пиар на гърба на нещастието на хората.

Днес в община Берковица стартира стерилизация на обектите, потърпевши от наводненията . В общината на няколко пъти беше обявявано бедствено състояние, а шест дни улици и дерета в Берковица разчистваха бойци от българската войска. По проект през днешния ден би трябвало да бъдат дезинфекцирани жилищата на над 80 семейства , чиито приземни етажи, изби и дворове бяха залети от водата. Освен частни здания ще бъдат дезинфекцирани и публични - детски градини, учебни заведения, полицейското ръководство и други, които бяха залети от водата при поройните дъждове от началото на юни.

Част от град Луковит и няколко села от общината и община Ябланица също са без вода от събота поради замътване на водоизточника извор " Златна Панега " след проливните дъждове в района в края на предходната седмица.

Славчев добави, че няма проблеми с повишението на равнищата на реките, вследствие падналите проливни дъждове. Възложена е и инспекция на положението на язовирите в региона.

На 21 юни ще има ново краткротрайно повишение на речните равнища

Речните равнища ще се намаляват или ще останат без основни промени през днешния ден и през идващите три дни, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В резултат на превалявания тук-там през днешния ден се чакат покачвания на речните равнища във водосборите на добруджанските реки. Във вечерните часове ще има краткотрайни покачвания на речните равнища в целия Черноморски басейн, оповестяват още от Министерство на околната среда и водите.

През идващите три дни речните равнища ще се намаляват или ще останат без основни промени, като на 21 юни, вследствие на превалявания, ще има краткотрайни покачвания на речните равнища във водосборите на северно черноморските реки. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Утре рискови метеорологични прогнози в страната не се чакат.

Състоянието на пет язовира във Варненско е рисково

Състоянието на пет язовира в района е рисково, заяви регионалният шеф на Варна в оставка Марио Смърков пред бта. Той посочи, че общият брой на тези уреди в региона е 83. На надзор от регионалната администрация подлежат 68. Със заповед на Марио Смърков, от 6 до 16 юни, е осъществена инспекция за техническото положение на 43 от оборудванията. Останалите ще бъдат тествани по график през октомври, добави регионалният шеф.

Той посочи, че е рисково положението на язовир " Тутраканци 1 ", който е оценен с първа, висока степен на евентуална заплаха. Негов притежател е община Провадия. След интензивните превалявания през 2019 година язовирът има скъсана стена, чието положение е усъвършенствано по-късно и рискът е понижен. Нивото на водата се поддържа на кота " мъртъв размер ".

Другият рисков е язовир " Юнец " в землището на едноименното село в община Долни чифлик, описа още Смърков. По думите му оборудването последно е проверявано на 6 октомври предходната година и предстои на нова инспекция на 5 октомври. Тогава е установено, че по короната има съществуване на коловози по цялата дължина, добави Смърков. Язовирът е благосъстоятелност на физическо лице, на което са дадени наставления, чието осъществяване ще бъде тествано през октомври. Областният шеф добави още, че главното наставление е язовирът да се поддържа на равнището до кота " мъртъв размер ", защото под него се намира селото.

Язовир " Вълчи дол " също е систематизиран с първа степен на заплаха, тъй като няма главен изпускател, в същата категория попада и " Средно село " в община Ветрино, сподели Смърков. Той добави, че след наводняване през 2015 година в сериозно положение е " Елешница ", който е благосъстоятелност на " Напоителни системи ". Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни обитаемоте места в региона. Риск би имало за три обитаеми места по поречието на река Елешница - Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

При разпоредената от регионалния шеф инспекция специалистите са създали оглед и на коритото на река Провадийска. Констатирано е, че има сектори, обрасли с растителност, които не пречат на естествената проводимост на водата.

Марио Смърков добави още, че през днешния ден е изпратил писмо до кметовете на общини в района какви ограничения би трябвало да подхващат, с цел да не се позволява заплаха за популацията при възможни интензивни превалявания.

За Българска телеграфна агенция от " ВиК - Варна " допълниха, че сега няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР