Към вчерашна дата по мярката 60/40 са подадени общо 15

...
Към вчерашна дата по мярката 60/40 са подадени общо 15
Коментари Харесай

Над 170 000 работници са получили възнаграждения по схемата 60/40

Към вчерашна дата по мярката 60/40 са подадени общо 15 286 заявки за 259 256 служащи и чиновници. Изплатените средства са 73 милиона лв. за близо 11 000 работодатели и за опазване на над 170 000 работни места. Това заяви по време на парламентарния надзор министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. Тя дава отговор на въпрос на народните представители Надя Клисурска - Жекова, Виолета Желева, Димитър Данчев и Кристина Сидерова от Българска социалистическа партия.

Тя посочи, че измежду тези 170 000 души няма повтарящи се хора, всеки е с неповторим ЕГН. По думите на министър Сачева разликата до 259 хиляди се дължи на това, че някои от работодателите са подавали два или три пъти заявки, тъй като това е тяхно право, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Точният брой непокътнати работни места ще станат ясни в края на този месец, когато ще завърши действието на мярката в настоящия й тип. А още по-точна ще е информацията, когато завърши последното заплащане - в края на идващия ", посочи министър Сачева.

Министърът отхвърли да има манипулиране на обстоятелствата за мярката. Тя уточни, че данните са динамични - всеки ден някой подава заявление, като отводите не попречват фирмите да подават онтово заявление.

До момента ГИТ е направила четири инспекции на работодатели за сигнали за неизплатени хонорари в предприятия, получили обезщетения, само че не са открити нарушавания, сподели министърът. Според нея няма и данни за двойно финансиране на общински структури.

Сачева заяви, че новият дизайн на мярката ще бъде гледан идната седмица от Националния съвет за тристранно съдействие.

По време на съвещанието на парламентарната обществена комисия министър Сачева заяви, че мярката ще продължи да работи от 1 юли до 30 септември с нов дизайн.

Тя към този момент ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като няма да се води за обезщетения, а дотация за заплати. Ще работи в същото съответствие на подкрепа- 60/ 40.

За новия дизайн на мярката би трябвало още веднъж поддръжка от Европейска комисия.

Работодателите ще имат опция да наемат регистрирани в Бюрата по труда безработни, тъй че освен да се поддържа наличната претовареност.

Ще се усилят оптимално икономическите действия, които ще бъдат подкрепени. Ограничения ще има за селското стопанство, държавно ръководство и финанси и обезпечаване. Образование и опазване на здравето ще станат възможни за подкрепяне, само че в някои подикономически действия, които не получават държавни дотации.

Процедурата за заявки от работодателите ще е същата. Предвиден е и текст тези, които са изчистили своите данъчни отговорности към края на 2019 година, а за 2020 са ги заявили, само че към момента не са ги платили, да няма спънка да могат да аплайват по мярката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР