Към вас ще се завърна аз, балкани мили, красни, душата ми лети

...
Към вас ще се завърна аз,
балкани мили, красни,
душата ми лети
Коментари Харесай

Стотици минаха по стъпките на Вазов до връх Ком /снимки+видео/

Към вас ще се завърна аз,
балкани благи, красни,
душата ми лети без свяст
към висини ви ясни.
Иван Вазов
Около 200 фенове на планината взеха присъединяване в всеобщия поход до връх Ком под надпис „ По стъпките на Вазов “ в неделя, 17.07.2022 година, проведен за шеста година от община Берковица.
Събитието е отдадено на 172 годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Деца, възпитаници, жители и посетители на града одобриха предизвикването на община Берковица и се включиха в всеобщото нанагорнище на върха. Сред запалянковците бяха зам.-кметът на града Спаска Георгиева, чиновници на общинската администрация, представители на спортните клубове Спортен клуб по биатлон с треньор Вероника Георгиева, Ръгби клуб „ Балкански котки “ с треньор Цветостин Цветков, Детски футболен клуб – Берковица с треньори Мирослав Соколов и Цветан Живков, Клуб по приложно колоездене с треньор Цветана Петкова и Карате Джу Джицу клуб Берковица с треньор Пламен Първанов.
Сред очарователната природа на Берковския Балкан, с мирис на борова гора, вълнуващи гледки и омайни билки, участниците незабелязано и с бодра стъпка, доближиха до крайната цел.
Под звуците на химна на Република България празникът на върха стартира с издигане на националния байрак. В ритуала взеха присъединяване представителите от спортните клубове на община Берковица.
Честта да издигне българското знаме бе оказана на седемгодишния Велислав Захариев от Берковица, който към този момент е повторен първенец на България по типичен шахмат, затвърждавайки лидерската си позиция в групата на осемгодишните откакто за първи път, едвам шест годишен, завоюва купата през 2021 година, а единствено месец по-късно стана вицешампион на Първенството на европейския съюз, което се организира в Мюрек, Австрия, поднасяйки същинска изненада в българската и европейска шахматна общественост.
Към момента Велислав има извоювани общо 14 купи и 34 медала от участията си в редица национални и интернационалните шампионати.
Радослава Янева - преподавател по история и цивилизация в 4. ОУ „ Г.С.Раковски “ – Берковица с прелестни слова показа величествения връх Ком, красивата берковска природа и приказните гледки в близост.
Прочувствено слово за живота и творчеството на поета, живял, работил и творил в нашия град, в който основава едни от най-силните си произведения – стихотворенията „ На Ком “ и „ Малини “, поемата „ Грамада “, повестта „ Митрофан и Дормидолски “, бе показано от водещия Божидар Арсенов – възпитаник в ЛПГ.
Празникът продължи с националната ария „ Седенка се кладеше “ в осъществяване на Гергана Лазарова, възпитаничка на ОШИ при НЧ „ Иван Вазов – 1872 “ с началник Лариса Симова. Насладихме се и на песента „ Една българска роза “ в осъществяване на Елица Тодорова, възпитаничка на ОШИ при НЧ „ Иван Вазов – 1872 “ с началник Лариса Симова. Аделина Вачева на 7 години развълнува всички присъстващи с осъществяването на стихотворението „ Аз съм Българче “. Всички присъстващи с горделивост запяха песента „ Малини “ дружно с Гергана Лазарова.
Най-малкият (на 4 години) и най-възрастният участник (на 81 години) в похода получиха специфични награди от община Берковица.
За празничното въодушевление на всички се погрижиха фолклорен клуб „ Танцувай за здраве “ с началник Ирина Найденова. С пъстрите си осъществявания, те съумяха да завладеят дребни и огромни. Под звуците на фолклорните ритми на 2016 метра, се изви огромно празнично хоро.
"Традициите са тези, които ни сплотяват! ", споделиха от община Берковица.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР