Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а

...
Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Ефективността на ваксините е под въпрос

Към имунизациите против COVID-19 би трябвало да се подхожда рационално, а не прочувствено. Това съобщи в „ Лице в лице “ по бТВ имунологът от Българска академия на науките доцент Андрей Чорбанов. Той уточни, че разпространяването на COVID-19 ще бъде лимитирано и по натурален път, само че с имунизации този развой ще бъде по-бърз.

„ При голям % хора вирусът няма да бъде детектиран, тъй като те имат доста добра имунна отбрана. Между 38 и 50% от хората имат извънредно високо равнище на Т-клетъчна отбрана. Това значи, че тези хора в никакъв случай няма да се разболеят от вируса “, уточни имунологът.

Доц. Чорбанов изясни, че антителата при излекуваните пациенти постоянно имат отрицателно деяние. Той уточни, че в доста малко лечебни заведения в международен мащаб се лекува с кръвна плазма. „ Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в кафези, които не би трябвало. Т-клетъчният имунитет е това, което ни пази “, изясни специалистът.

Имунологът съобщи, че в случай че имунизацията е добра, тя ще сътвори въпросния Т-клетъчен имунитет. Той уточни, че твърдо застава зад ваксино-профилактиката.

„ Дали утвърдените от Европейска комисия ваксини са положителни – не знаем. И не знаем поради метода, по който бяха извършени клиничните проучвания. Това е невиждано по методология, смущават ме късите периоди, в които бяха извършени тестванията. Научната общност се тормози, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи – „ Модерна “, „ Пфайзер “, „ АстраЗенека “, никой от тях не тества имунизацията върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса – бременни дами, деца, възрастни хора. Групите са главно млади и здрави хора “, сподели още той.

Доц. Чорбанов добави, че няма по какъв начин да има неприятни резултати от тестванията на препаратите, когато те се ползват на тази група хора. Според него това слага под подозрение успеваемостта на имунизациите.

„ Младите и здравите рядко умират от вируса. Обикновено при тях или има приемане на ужасно огромен вирусен товар от многократна среща с вируса, или имат генетични предпоставки. От 3 до 5% от популацията в света не реагират на ваксини или инфекции – нямат дълготраен имунитет. Затова има наново инфектирани “, изясни имунологът и добави, че е имунизацията против ебола е пусната на пазара след 5 година на проби.

Той разяснява, че тестваните сега препарати имат допустимите странични реакции, само че въпросът е дали ще се появят и други при използването им на рисковите групи.

По думите му даже той се опасява от вируса и е безразсъдно да се отхвърля съществуването му. Доц. Чорбанов призна, че даже да се съблюдава отдалеченост, да се носят маска и да има честа стерилизация – това не защищава на 100% от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка сред напрежението и имунния отговор на организма.

„ Паниката извънредно тежко въздейства на имунната система. Всички ние сме положителни към херпес вируса, при някои хора в никакъв случай не се изявява, при други – той се изявява всяка седмица. Той избива при внезапен стрес “, изясни имунологът и добави, че не би трябвало да се прекалява с имуностимулантите, тъй като може да има негативна реакция на организма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР