Към този момент, трите най-важни поста в България, по отношение

...
Към този момент, трите най-важни поста в България, по отношение
Коментари Харесай

Асен Личев: Сливен също е пред режим на водата

Към този миг, трите най-важни поста в България, във връзка с ръководството на водата, се заемат от хореограф, историк и правист. Съгласен съм, че министърът не би трябвало да схваща от всичко, само че в тази ситуация става въпрос за цялостен тюрлю гювеч. Това съобщи най-дълго управлявалият специалист във водния бранш на екоминистерството у нас Асен Личев в предаването „ Неделята " ма Нова телевизия.

Той бе поканен да разяснява водната рецесия в Перник.

„ Ако аз бях поканен да заема поста на министър на Министерство на околната среда и водите, първото нещо, което щях да ревизира, е върху какво мога да въздействам и върху какво - не, от нещата, за които ме карат да се подписвам. Огромната неточност на Нено Димов е, че изобщо се е съгласил да подписва графиците за язовирите. Това обаче не е работа на инженерите. Системата е сбъркана “, счита специалистът.

Новият екоминистър: Аз каца без дъно не мога да пълня

„ По мое мнение би трябвало хората, които вършат графиците на място, да носят и отговорност за справката”, разяснява от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Личев изясни, че не може да каже дали екоминистърът е бил подвеждан.

Според Каролев главният проблем е безхаберието, като по негови думи то се умножава. Каролев сподели още, че съгласно отчети, до 2022 година

„ 12 милиарда лв. би трябвало да влязат във водния бранш. Новосъздаващият се ВиК холдинг ще бъде с бюджет 1 милиарда лв., а и той ще се занимава единствено с довеждащата инфраструктура до ВиК системите на града – т.е. язовири и магистрални водопроводи? “, пита се той.

Бойко Борисов: Перник и София ще си оказват помощ

„ Ако сте чели оскъдната информация за функционалностите на холдинга, единственото, което може да се направи като общоприет извод, е, че той ще се занимава единствено с държавни сдружения. Те да вземем за пример са отчели, че „ Софийска вода” е добър оператор и не заслужава непозната помощ”, разяснява Личев. Там обаче оставали 15 общински и няколко частни сдружения.

„ По обществените данни, които има към този миг, евентуално заплашен от воден режим е единствено град Сливен със положението на язовир „ Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, изясни Личев. Той добави, че водата не е елементарен търговски артикул, а е завещание, което би трябвало да бъде опазвано и съхранявано за поколенията.

„ Тя е обществена и държавна благосъстоятелност единствено досега на водовземането от язовира. Питейната вода става такава, едвам откакто мине през пречиствателната станция. Приоритет е популацията пред индустрията. Интересно обаче е, че откакто на чиновниците на ВиК Перник е обявено, че към този момент би трябвало да има режим, те не знаели къде са спирателните кранове и са търсили няколко дни чертежите, с цел да ги намерят”, сподели още Каролев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР