Към този момент подготовката за председателството върви много добре. Най-важи

...
Към този момент подготовката за председателството върви много добре. Най-важи
Коментари Харесай

Павлова: Никога не е имало натиск към Боршош

Към този миг подготовката за председателството върви доста добре. Най-важи са целите, които ние към този момент представихме и приехме. Това показа пред Българска национална телевизия министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година - Лиляна Павлова.

"Основните тематики са Западните Балкани и Черноморското съдействие, кохезионната политика, тъй като тя е бъдещето на Европейски Съюз, бъдещета селскостопанска политика, солидарността по бежанската вълна, Брекзит. Това са все политики, които ще намерят главно място в българското председателство. Моментът е доста турбулентен. Това е късмет да се покажем като водач на Балканите. Напрежението сред Германия и Турция също е основен миг и ние можем да играем ролята на медиатор. Ще работим интензивно и за отпадането на такса роуминг за страните от Западните Балкани. Трябва да защитим и ползите си в енергетиката. Като ръководител на Европейски Съюз би трябвало да бъдем балансьори, арбитри, неутрални, само че би трябвало и да защитим националните си ползи. Линията е доста тънка ", добави Павлова.

"Не би трябвало да позволяваме тематиката за НДК да стига Европа. Засега съумяваме. Ремонтите на НДК са напълно вътрешен проблем. Комптентните органи ще си свършат работата. Ние би трябвало да се съсредотичим върху подготвянето на екипите, срещите, тематиките, целите, които Няма никаква заплаха да изнесем председателството. Пак ще кажа, че би трябвало да оставим прокуратурата и съдът да си свършат работата. Днес дадох показания и мога да заявя изрично, че в никакъв случай не е имало напън към Мирослав Боршош за публични поръчки. Даже се пробвах да предотвратя сключването на контракти и анекси от него, които бяха нзаконосъобразни. Бойко Борисов предложи да има смяна на принципала на НДК и министерството на културата да го поеме. Това е негово право. Моите причини за уволнението на Боршош очевидно са верни, като гледаме обвиняването на прокуратурата. Лобита в ГЕРБ не се сблъскват. Аз приказвам за закъснението на ремонтите в НДК, те се правят без документи, финансовите неуредици. Това бяха моите причини ", безапелационна беше тя.

"Българското председателство ще се организира в София. Всички срещи и събития ще се проведат в постройката, избрана за това. Трбва да пресечем всички подправени вести по тази тематика. Даже ще проведем повече срещи, събития и конференции от плануваните. Една част от тях ще бъдат извършени в резиденция "Бояна ", тъй като НДК няма да може да одобри всичките срещи ", приключи министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР