Към този момент по магазините не се забелязва чувствително поскъпване

...
Към този момент по магазините не се забелязва чувствително поскъпване
Коментари Харесай

Васил Симов: Някои стоки поевтиняват, защото предлагането е по-голямо от търсенето

Към този миг по магазините не се вижда сензитивно повишаване на стоките. Дари в противен случай – за някои от тях се вижда даже и поевтиняване, тъй като предлагането е по-голямо от търсенето.
Това сподели пред бТВ Васил Симов, основен изпълнителен шеф на Софийска стокова борса.

„ Потреблението като цяло е много по-слабо. Ресторантите и заведенията за публично хранене не работят, а те са главните потребители на хранителни артикули. Тъй като сега тях ги няма на пазара като купувачи, предлагането към този момент е доста по-голямо, в сравнение с търсенето на артикули и по тази причина цените вървят надолу “, изясни Симов.

По думите му това, че някои артикули изчезват от рафтовете на магазините, не значи, че са изчезнали и от складовете.

„ Производството в България върви сносно, а и вносът е доста мощен. Няма съображение за терзания, че нещо ще изчезне от магазините “, разясни Васил Симов.

През последните месеци се регистрира внезапно поевтиняване на захарта. Това обаче се дължи на международни трендове, а не е в резултат на потреблението и ковид.

„ Това няма по какъв начин да не се отрази и на цената у нас. След като не сме производители на захар и внасяме суровината, обикновено е цената да е малко по-ниска “, изясни изпълнителният шеф на Софийската стокова борса.

По отношение на хлебната пшеница също се регистрира поевтиняване от началото на годината на тържищата в международен мащаб.

„ Ако погледнем последните една-две седмици, има леко повишаване на цените. Ако се върнем година по-назад, в този момент цените са съвсем същите или малко по-високи. Това дава съображение да си вършим съответните заключения за брашното и хляба “, разяснява Симов.

„ Пикът в края на годината беше неочакван. От Нова година насам твърдо и с доста постоянни темпове цената върви надолу и е поевтиняло с повече от 20% “, изясни Симов наклонността в цената на олиото.

„ Бяхме привикнали с една цена към 60 $ за барел. Сега виждаме, че тя е към 29 $ и падна даже до 23-24 $ за барел. Това е в резултат на международните процеси – търговски войни, по-слабо предложение на пазара. Съответно цената върви надолу “, разяснява Васил Симов и петролните пазари.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР