Към този момент българското европредседателство се сочи за едно от

...
Към този момент българското европредседателство се сочи за едно от
Коментари Харесай

Премиерът Борисов в Брюксел: Българското председателство се сочи за едно от най-добрите

Към този миг българското европредседателство се сочи за едно от най-хубавите, които са се провеждали. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Брюксел пред публицисти.


 3p1a8065  _j2a0119  3p1a8050  3p1a8029
„Правилно сме взели решение, Мишел Барние да договаря от името на всички за Брекзит“, безапелационен е министър председателят.

„Казвам, че до момента в който не пристигна крайния период, няма да има изключителни събрания. Ще остават от 5 до 8 седмици за взимане на решения. Ако имаше решение, щяхме да излезем и да го кажем“, съобщи Борисов.

„Колкото повече понижава периода, толкоз по-напрегнато ще става. От българска страна има хора, които работят и живеят във Англия, както и противоположното – доста англичани живеят в България“, сподели още Борисов.

„Нямам планувана среща с съветския министър председател. Не знам и да има планувани двустранни срещи. Просто в коридорите в случай че има тематика, да бъде обсъдена“, изясни той.

Относно тематиката за миграцията Борисов съобщи, че още веднъж е срещнал всички, поканил ги е в България и едно по едно нещата се подреждат. „Не може да се приказва за вторично систематизиране преди да сме решили въпроса с външните граници“, добави министър-председателят.

„Зададох 3-те стълба, съгласно които Испания, Италия и Франция могат да се оправят с този проблем – първият е да има политическа воля, всяка една страна влага в своята гранична сигурност. Второ, което зависи от целия Европейски Съюз – съглашения с трети страни. Трето – в случай че е належащо да се подкрепи всяка една страна, която изиска, с избрана сума“, безапелационен е Борисов.

Премиерът заяви, че във вторник ще се организира среща в Кайро по отношение на съдействие с трети страни по тази тематика и ще се обсъдят всички нейни аспекти.

„Огромният мигрантски напън върху България идва от гръцката граница“, добави още министър-председателят.

„ Заключенията са такива. Има три групи страни – едните, които споделят, че изрично не желаят мигранти, други, че алегорично биха взели, само че да се реши въпроса с външната граница. Третата група са залетите от мигранти – Германия, Швеция, Австрия, които желаят вторичното преразпределение. Дадох образец с това, че до този миг близо 3000 афганистанци сме извозили със аероплан и назад. Изказах своето терзание, че сега големият напън върху България идва от гръцката граница. За следващ път разгласих, че моята взаимност на България е да пазим външната граница по този начин, както всеки чужденец, който пристигна да види, да си потеглят с едно и също нещо, че страната ни се оправя прелестно с този проблем “, съобщи той.

На съвещанието на Европейския съвет в Брюксел беше разисквана и тематиката за климата. Пред участниците в Съвета българският министър-председател настоя в протокола за идната среща в Катовице да се запишат договорености, които имат директно отражение върху енергийната ни сигурност. „ Настоях да се запише опазване на договорната цел от 40% до 2030 година, недопускането въобще на проверка на рамката, недопускане повишение на финансовите задължения на Европейски Съюз към разрастващите се страни. Те са наши другари, само че в края на краищата ние да плащаме, за това ми се вижда погрешно “, добави още министър председателят Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР