Към това общество принадлежат много представители на интелектуалния елит на

...
Към това общество принадлежат много представители на интелектуалния елит на
Коментари Харесай

Каква е тайната на Ордена на мопса?

Към това общество принадлежат доста представители на интелектуалния хайлайф на Европа. Онова, което би трябвало да извършите е да целунете мопс… под опашката


Това ще бъде доказателство за цялостната ви лоялност. Да-да, не грешите: в средата на XVIII столетие дамите и господата, подредени на опашка, изчакват реда си, с цел да станат „ мопсове “ – т.е. членове на тайния Орден на мопса.

Как тези кучета се оказват централни фигури в масонското общество?

Първо, това не е първият случай, когато съществата с набръчкани муцуни са предмет на поклонение измежду изисканата аудитория. Обожават ги и китайските императори, и представителите на европейския хайлайф – от Волтер до кралица Виктория, която изпитва невероятна уязвимост към тези животни.

Когато през 1688 година на трона на Англия и Шотландия се възкачва датският протестантски крал Уилям III, неговият мопс и породата, като цяло, стават емблема на свободното мислене и верността към престола. Да отглеждаш мопс по това време, в доста страни става грациозен и изискан метод да изразиш солидарността си с британската гражданска война, без да рискуваш да се окажеш в тъмно подземие. Като скришен знак за най-преданите членове на масонската ложа, мопсът става много публикуван феномен.

В Германия пръез XVIII век (през 1738 г.) с едикт на римския папа Климент XII на католиците е неразрешено да встъпват в масонска ложа. Нарушителите на възбраната подлежат на отделяне от църквата. Тогава поражда Орденът на мопса. Прието е да се счита, че е учреден през 1740 година в Бавария от барон Клеменс Август Вителсбах. Според публикация от 1745 година, в която се разобличава това скрито общество, Орденът е основан от тези, които не желаят да се подчинят на възбраната на папа Климент XII. Отначало това са единствено католици, а по-късно измежду членовете на ложата се появяват и
протестанти. Така „ мопсовете “ в действителност са група „ антиобществени детайли “.

Посветените би трябвало да носят кучешки нашийник и с цел да влязат на съвещанията в ложата, би трябвало да драскат по вратата сходно на куче

Новоприетите членове на Ордена минават през гала, по време на която те девет пъти обикалят стаята, излайваки девиза „ Memento mori “ („ Помни, че си смъртен “, „ Помни, че ще умреш “), и целуват Великия мопс под опашката в символ на честност към концепцията. Известният по това време немски производител на порцелан Йохан Йоахим Кендлер получава поръчка да създаде порцеланови статуетки на мопсове за Ордена.

Преди няколко епохи мопсовете наподобяват по-различно от през днешния ден. Те имат по-стройна фигура. В центъра на
вниманието на тайното общество са новите и антични разногласия, засягащи естествените и филантропичните науки, както и философията. Членовете на Ордена носят сребърни медальони с мопс и се подчиняват на заповедите на Великия занаятчия – мъж или жена.

Когато тайната на Ордена е разкрита през 1745 година, обществото е привлечено към правосъдна отговорност, а няколко години по-късно – оповестено отвън закона. Според немските управляващи през 1902 година в Лион има настоящи членове на Ордена на мопса. Може би и през днешния ден към момента в Централна Франция има последователи на причудливия фетиш. Но във всеки случай тази история показва една от най-комичните породи домашни кучета в напълно друга светлина!

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР