Към списъка със заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, вече

...
Към списъка със заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, вече
Коментари Харесай

7 милиона причини да ограничим замърсяването на въздуха

Към листата със болести, породени от замърсяването на въздуха, към този момент се прибавят деменцията и депресията. Британски учени откриха връзка сред високите равнища на нездравословни излъчвания в атмосферата и самоубийствата. В статистиките на Световната здравна организация една трета от случаите на сърдечен удар и белодробни инфекции се свързват със замърсяването. Хората би трябвало да осъзнаят, че мръсният въздух ни убива - това съобщи за Българска национална телевизия един от най-висшите чиновници на Световната здравна организация лекар Мария Нейра.

7 милиона са аргументите да бъде лимитирано замърсяването на въздуха. Толкова хора умират годишно по света поради нарасналите равнища на нездравословни излъчвания в атмосферата. Това не е констатация, а вик за деяние, съгласно лекар Мария Нейра. Испанска лекарка, посветила живота си да опазва и пази здравето на хората.
Д-р Мария Нейра, шеф на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Хората би трябвало да са осведомени за вредите от замърсяването на въздуха. Те би трябвало да оказват напън върху политиците, с цел да бъдат взети верните решения.
Доктор Нейра е безапелационна - мръсният въздух не щади никого. Доклад на Световната здравна организация от 2018-та е сладкодумен - 600 хиляди деца годишно умират от респираторни инфекции, породени от мръсния въздух. 93 % от децата са изложени на един от най-опасните замърсители - Частиците - PM2.5.
Д-р Мария Нейра, шеф на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Много от тези проблеми са свързани с икономическото развиване на страните, с равнищата на безработица. Но моето обръщение е да бъде осъзната цената, която се заплаща за потребление на въглища и изкопаеми горива.
За лекар Нейра климатичните промени са по-скоро здравословен проблем.
Д-р Мария Нейра, шеф на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Много се приказва, че климатичните промени заплашват природата, бъдещите генерации, само че хората би трябвало да осъзнаят, че те въздействат и на тяхното здраве - в този момент. Факторите, които въздействат на световното стопляне, са същите, които въздействат на замърсяването на въздуха.
Тревожните прогнози на лекар Нейра са, че климатичните промени ще доведат до появяването на нови заболявания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР