Към сезонното отслабване на имунитета се добавя динамичното време -

...
Към сезонното отслабване на имунитета се добавя динамичното време -
Коментари Харесай

Пик на херпес вирусни инфекции по очите

Към сезонното намаляване на имунитета се прибавя динамичното време - берекет за патогените, споделя доктор Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов ”.

В момента имаме доста пациенти с херпес вирусни инфекции на очите. Вероятно повода за пика е освен намален имунитет, а и изменчивото време от началото на годината, което наподобява на микс от 4 сезона с чести стопляния, които улесняват размножаването на патогените. Това заяви доктор Мария Праматарова, офталмолог в университетската болница за незабавна медицина “Пирогов ”. В началото болестта наподобява на “банален ” конюнктивит, само че е доста по-сериозно и изключително оставено без лекуване може да се стигне до инфектиране на роговицата.

Сред всички вирусни конюнктивити най-тежък е херпесният. Първите признаци са зачервяване и болежка в очите, лепкави тайни, замъгляване на зрението - недоволства, които са присъщи и за други очни болести. Ако повода не бъде открита с проучване на секрет, лекуването няма да е ориентирано тъкмо към отговорния патоген и положението може да се утежни, изясни експертът.

Човек се заразява посредством пипане на предмети, върху които е попаднал вирусът. Рискът се усилва неведнъж по време на продължителни полети със аероплан, неотдавна имахме и подобен пациент, описа доктор Праматарова.

Тя изясни, че херпесните инфекции протичат доста атипично. “Понякога стартират от окото без присъщия обрив по хода на нерва, а с парене и сърбеж без секрет, може да се надуе клепачът и нормално хората си мислят, че им излиза ечемик. Важно е в този миг да не се отглага прегледът при очен доктор, с цел да се откри повода и да се стартира лекуване - не на сляпо с антибиотик, а с противовирусни средства. ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР