Към съставките за тези сапрмички от лапад добавете и мерак

...
Към съставките за тези сапрмички от лапад добавете и мерак
Коментари Харесай

Крехки сармички от лапад

Към съставките за тези сапрмички от лапад прибавете и копнеж - необходим е, с цел да ги свиете постепенно и деликатно, преди да може да им се насладите

Необходими Продукти

● лапад - 18 огромни листа лопуш
● ориз - 1 ч.ч.
● моркови - 2 бр.
● лук - 1 глава
● хималайска сол - 1 ч.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л. надробен
● кимион - 1 щипка
● шарлан - 1 с.л.
● кисело мляко - 1/2 кофичка

Начин на подготвяне

Сваряваме ориза с настърганите моркови и на ситно нарязания лук дружно с хималайската сол, черния надробен пипер, кимиона и шарлана, или на оризоварка, или на котлон - благопожелание! По-лесно става, когато е на оризоварка, защото, до момента в който се готви независимо, без да би трябвало непрекъснато да се разбърква, можем да подготвим лападовите листа.

Това става, като откакто сме ги измили подробно и сме отрязали дръжките компактно до началото на листата, ги попарваме с вряла вода и ги оставяме за към минутка - не повече, единствено с цел да омекнат, и по този начин да са по-лесни за навиване на сармичките.

След като оризът със зеленчуците е сварен, в случай че има потребност, можем да му прибавим още малко сол и пипер - за по-наситен усет.

Внимателно взимаме едно лападово листо, сипваме една супена лъжица от плънката и завиваме на лападови сармички. Тъй като листата на лапада са много продълговати спрямо лозовите, има два лесни метода - по какъв начин да ги завием на сармички.

Първият е, като слагаме плънката и сгъваме листото от четирите страни - като плик за писмо.

Вторият е, като сипваме ориза, като леко го разстиламе на дълго, завиваме двете странички на по-тясната страна на листото и откъм дългата навиваме на рулце - по този начин стават по-тумбести и красиви. Готово увитите сармички слагаме да се подготвят на пара в тенджера с ветрило (кошница за готвене на пара) за към 5 минутки.

Вкусните сармички от лапад сервираме дружно с останалия ориз от плънката, залети с кисело мляко. Чудесни мекички лападови сармички - доста по-крехки спрямо обичайните лозови и зелеви сарми. Невероятна добра композиция!

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР