Към полунощ срещу неделя броят на заболелите от пневмония, предизвикана

...
Към полунощ срещу неделя броят на заболелите от пневмония, предизвикана
Коментари Харесай

2 хиляди са вече заразените с новия коронавирус, фатален изход за 56 в Китай

Към среднощ против неделя броят на заболелите от пневмония, провокирана от новия ковид, към този момент е 1975 души, което е с 688 доказани нови случая повече единствено за денонощие. Това заяви Държавния комитет по опазване на здравето на КНР.

Броят на умрелите от този вид пневмония доближи 56, което е с 15 души повече от данните, предоставени 24 часа по-рано. От новите случаи с летален излаз 13 са в провинция Хубей – огнището на болестта, и по един – в Шанхай и провинция Хънан.

49 болни по-рано сполучливо са минали курс на лекуване и са изписани от лечебните заведения.

Извън страната по данни на китайското здравно ведомство броят на инфектираните с новия ковид е следният:

Хонконг – 5 случая, Макао – 2, Тайван – 3, Тайланд – 4, Япония – 2, Южна Корея – 2, Съединени американски щати – 2, Виетнам – 2, Сингапур – 3, Франция – 3, Малайзия – 3, Непал – 1, Австралия – 1.

Сред заболелите с новия ковид в Китай е диагностицирано и двегодишно дете - в южния самостоятелен регион Гуанси-Чжуъан, заяви вестник " Женчмин жибао ", съобщи ТАСС. Досега това е най-малкият пациент, инфектиран с този вирус. Преди бе обявено за още един случай на заболяло дете, само че към този момент няма статистика за заболеваемостта при децата. Според специалисти младежите и децата не са толкоз податливи на новия вирус, колкото по-възрастните.

Към момента вирусолози от целия свят работят върху смъртоносния вирус. Вече има систематизирани заключения от 7 нови проучвания. Ето главните от тях, систематизирани от американския академик и президент на Фондацията Resolve to Save Lives доктор Том Фрийдън, и оповестени в неговия Туитър профил:

1. Вероятно коронавирсът произлиза от прилепи

2. Този ковид се държи ненапълно като своя " другар ” SARS, който прилича генетично

3. Вероятните събития за разпространяване на ковид са като при SARS & MERS

4. Коронавирусът се популяризира и в здравните заведения

5. Инкубационният интервал може да бъде 3-6 дни и заболяването може да се популяризира в границите на едно домакинство

6. Създадените модели сочат, че коефициентът на заразяемост е по-голям от 2, т.е. всеки вирусоносител заразява повече от 2-ма души, само че това бързо разпространяване може да се понижи посредством предприемане на контролни ограничения

7. В една болница към този момент започнаха тествания на антивирусни средства

При някои от случаите липсват каквито и да е признаци на болестта, което затруднява диагностицирането му, прецизира още доктор Фрийдън.

Вчера пък китайският президент Си Цзинпин, който е и общоприет секретар на Централен комитет на Китайската комунистическа партия, организира съвещание на Политбюро на Централен комитет за разискване на ограниченията за битка с разпространяването на ковид. Китайският водач съобщи, че там, където вирусът се популяризира най-бързо, страната е изправена пред сложна обстановка. Той акцентира, че нито едно лекуване няма да се забави било заради цената си, било заради проблеми с доставка на материали.

Напомняме , че от през вчерашния ден поради експлоадирането на новия ковид китайските управляващи вкараха най-високата степен на изключително състояние в региона на публичното здраве в 25 провинции и градове на централно послушание и специфични административни региони, заяви ria.ru. Общо жителите на тези места са над 1, 2 милиарда души.

По предписание, първа степен на опасност се афишира в случаи на изключително огромни изключителни обстановки, свързани със здравето на популацията, а това допуска, че локалното държавно управление реагира според проекта на Държавния съвет и централния щаб.

Първата провинция, оповестила най-високата степен, е Хубей, където е и епицентърът на вируса – град Ухан. Малко по-късно същите ограничения оповестиха градовете Пекин, Шанхай, Тяндзин и Чунцин.

По-рано китайските управляващи вкараха и общонационални ограничения за определяне на нараснала телесна температура и други признаци на новия ковид при пасажерите в публичния превоз – самолети, влакове, рейсове – градски и междуградски, се споделя в прессъобщение на Държавния комитет по опазването на здравето.

Отбелязва се, че при съмнение за болестта, виновните лица в транспрта са длъжни неотложно да се свържат с диспечерите на съответните летища, гари и автогари, където ще бъдат конфигурирани специфични станции за подробни проучвания.

Комитетът се разпореди също по този начин държавните управления на провинциите и градовете активнво да координират взаимоотношението сред департаменти и ведомства, в това число и тези, виновни за зравеопазването, обшествената сигурност, гражданската авиация, железопътните линии. Всички те се задължават строго и дейно да извършват всички наставления, с цел да се спре разпространяването на смъртоносната болест.

На първо място, следва да се инсталират станции за карантинен надзор, като те бъдат обезпечени с нужното съоръжение и личен състав. Те ще бъдат виновни за инспекцията, наблюдението и изолацията на пасажери, при които бъдат открити признаци на болестта по време на пътуването им в каквото и да е транспортно средство на публичния превоз.

Също по този начин китайските управляващи изпратиха 1230 лекари от цялата страна в Ухан, с цел да оказват помощ на локалните медици, стана ясно рано тази заран от изказване на здравното ведомство. Те са проведени в 6 екипа. Освен това разполагаем са още 6 екипа, подготвени да потеглят всеки миг. По-рано организация Синхуа заяви, че в града към този момент са пристигнали 450 военни лекари, в това число и такива, борили се с епидемии като SARS и Ебола.

В Ухан експресно стартира строителството на нова болница с потенциал хиляда кревати, където да бъдат лекувани инфектираните, като упоритостта е тя да стартира да приема пациенти още на 3 февруари.

Сред многочислените ограничения за ограничение разпространяването на новия ковид е и прекъсването от 27 януари на всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина.  В известието на китайската Асоциация на туристическата промишленост се отбелязва, че пътуванията на туристически групи в страната са спрени още на 24 януари.

Снимка: Стоп кадър, YouTube
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР