Към пленарна зала на Народното събрание върви поредната поправка на

...
Към пленарна зала на Народното събрание върви поредната поправка на
Коментари Харесай

Още проблеми в армията: Директива от Европа спира отпуските на военнослужещите

Към пленарна зала на Народното събрание върви следващата корекция на Закона за защитата и Въоръжените сили. Впрочем от 2009 година насам има 30 законопроекта, които трансформират разпоредбите на военната работа. В изчакване е 31-вият, който ще даде право на депутатите от Комисията по защита да изслушват и да си основават мнение за офицерите претенденти за генерали и адмирали преди този момент да са сторили държавното управление и президентът. Според специалисти този закон е един от образците с негативен знак за стабилността на българското законодателство. В този смисъл не трябва да се учудваме на общоизвестния факт, че военната специалност у нас е непривлекателна, оповестява " Труд ".

Да се върнем на упоменатия 30-ти законопроект. Членовете на Комисията по защита към този момент го поддържаха единомислещо. След гласоподаване в пленарна зала, което би трябвало да се случи доста бързо, военнослужещите ще получат равни права с дамите в армията във връзка с отпуска за развъждане на деца. Т.е. както дамите с пагони, по този начин и мъжете от армейския строй, ще употребяват всички права за развъждане на дете в размерите и при изискванията на Кодекса на труда, както и за гледане на болно дете, при гибел или тежко заболяване на майката, или когато сами се грижат за детето. Мъжете в армията ще имат право и на неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст при изискванията, по реда и в размерите, избрани от Кодекса на труда.

Всичко това е отлично! Едва ли някой би намерил рационални причини против една такава смяна в законодателството. Лошото е, че е на път следващата корекция на Закона за защитата и Въоръжените сили, която е корекция сама за себе си. И я вършим под външен напън. Ако не го създадем до края на юли, ще ни санкционират. Длъжни сме да приведем закона в сходство с Директива на Европейски Съюз от 8 март 2010 година за използване на Рамково съглашение за родителския отпуск. На 5 февруари 2016 година Европейската комисия е стартирала пилотна процедура против България, поради правното противоречие. Съгласно периодите по процедурата България следва да уведоми Еврокомисията за обещаното изменение не по-късно от 31 юли 2017 година Ако предлаганата смяна не бъде призната от Народното събрание, е налице възможност стартираната пилотна процедура да премине в публична процедура за нарушаване против страната ни. Т.е. да ни санкционират, че сме пропуснали 6-7 години.

Бързайки да наваксаме пропуснатото обаче, с цел да предотвратим наказването, ние слагаме самата евродиректира в неловко състояние да основава проблеми във Въоръжените сили. Както стана ясно и на самото съвещание на Комисията по защита, командирите не разполагат със законов механизъм за заменяне на този военнослужещ, който е излязал в наставнически отпуск. Това се отнася и за майчинство, и за бащинство. Каква по-добра илюстрация на изказванието, че продължаваме със законодателството на парче. Тази непълнота на решението няма да се отрази на националното посланичество, само че ще натовари, а към този момент го прави, персоналния състав в армията.

Лошото е, че даже да има законов механизъм за заменяне, няма хора, посредством които той да се приложи. По последни данни на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов незаетите длъжности във Въоръжените сили за военнослужещи са 5600, а за доброволни резервисти – 2500. Тук към този момент законодателната власт би могла да си каже тежката дума и при гласоподаване на бюджета за 2018 и идващите години да реши по най-хубавия метод въпроса с мотивацията на българските жители да влязат в строя на въоръжените бранители на родината.

Притиснато от казуса Министерството на защитата търси решението. На този стадий то е обвързвано с така наречен доброволна военна работа, която залегна и в управническите цели на обединението „ ГЕРБ-Обединени патриоти “. Тези български жители, които приодибият военно-отчетна компетентност в курсовете по начална и специфична военна подготовка, биха могли за избран интервал от време да заместват военнослужещи, които употребяват правото си на наставнически отпуск, стана ясно от думите на заместник-министъра на защитата ген. Атанас Запрянов. Макар че и тук решението не е толкоз просто. Защото отново по последни данни на вицепремиера Красимир Каракачанов през 2014-2016 година 649 български жители са приключили такива курсове в НВУ „ Васил Левски “, ВВМУ „ Никола Й. Вапцаров “ и Единния образователен център. Само 11 от тях, обаче са получили мобилизационно предопределение.

По всичко проличава, че евродирективата няма да ни основава проблеми, в случай че одобряваме в съгласие законодателство и решим тежкия въпрос с некомплекта от персонален състав във Въоръжените сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР