Към Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на

...
Към Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на
Коментари Харесай

Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София

Към Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на София. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. Водата няма да ощети столицата, тъй като тя е в допълнение ориентирана към язовир Бели Искър от Белмекен. Това ориентиране е почнало преди 2 месеца. Това стана ясно след срещата в Министерския съвет, която министър председателят Бойко Борисов провежда с министри и кметове поради водната рецесия в миньорския град.

Мярката ще работи идващите няколко месеца. За задачата незабавно ще се построи тръбопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина.

Още в понеделник ще се изиска позволение от Столичния общинския съвет за прилагане на водопровода, за което ще се заплаща.

„ Софийският тръбопровод ще даде опция да прекараме вода от Белмекен за Перник. Казвам това, с цел да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник “, съобщи министър председателят Бойко Борисов на срещата в Министерски съвет, отдадена на търсене на решения на водната рецесия в Перник.

„ Ако желаят всеки ден да следят, да сложат постове, от Белмекен водата през този тръбопровод ще бъде изтласкана, просто ще употребяваме инфраструктурата на „ Софийска вода “. Затова е тук и концесионерът. Има тази опция без да се засегне въобще водоподаването към София - 300 хиляди литра в секунда да бъдат прекарани “добави министър-председателят.

На срещата в Министерския съвет участваха министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на стопанската система Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София - Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, регионалният шеф на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.

При вчерашното си посещаване в града, новият екоминистър Емил Димитров разяснява упованията си за срещата по този начин: „ Възможни са няколко разновидността - едните са по-добри, другите са по-лоши, само че мисля, че крайното решение е на този, който даде парите, а това е министър председателят. Възложил ми е да уведомя за част от вероятните разновидности господин кмета и Общинския съвет. По някои въпроси има друго мнение. Аз персонално се съгласявам с мнението, което те тук имат, по справедливи аргументи. Ще ми се да бъде най-хубавият вид за Перник. Това, което в моите очи, ми се коства най-хубаво и положително. Но министър председателят ще взима окончателното решение “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР