Към настоящия момент в Комисията за финансов надзор (КФН) са

...
Към настоящия момент в Комисията за финансов надзор (КФН) са
Коментари Харесай

КФН: Постъпиха 6 жалби от близките на загиналите край Своге

Към сегашния миг в Комисията за финансов контрол (КФН) са постъпили 6 тъжби от околните на общо 7 от починалите лица при пътния случай край Своге, осведомиха от надзорния орган.
По отношение на две от жалбите по отношение на застрахователното сдружение " ЗД Бул Инс " АД са приложени насилствени административни ограничения (ПАМ) да изплатят компенсации по подписаната от тях застраховка " Злополука " на пасажерите в средствата за общински транспорт.

Минималната сума за погашение по тази застраховка съгласно Кодекса за застраховането е 50 000 лева за всеки пасажер.

Изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер, осведомят от КФН.

Проверката на КФН е открила, че при завеждане на претенциите на наследниците пред " ЗД Бул Инс " АД дружно с писменото искане са показани констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), дубликат - извлечение от акт за смърт; уверение за наследници; информация от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и уверение за банкова сметка.

Относно документ, който да потвърждава, че потърпевшите са били пасажери, би трябвало да се уточни, че в констативния протокол за ПТП се съдържа обстоен лист на пасажерите в рейса.

В тази връзка документите, показани дружно със завеждане на претенциите, изцяло откриват основанието за погашение на застрахователното обезщетение.

" ЗД Бул Инс " АД с писмо е поискало от Национална следствена работа (НСС) отговор на следните въпроси: дали е открито съществуването на алкохол и упойващи субстанции в кръвта на лидера на рейса, дали за рейса има публикуван лиценз - Удостоверение на пътно транспортно средство за публичен транспорт на пасажери и дали са изпълнени условията за инцидентен транспорт на пасажери.

Според КФН обаче поисканите от НСС документи нямат директно отношение за определяне на основанието на претенциите, а биха имали значение само за възникването на правото на декаданс на застрахователя. Биха могли да се изискват за закъснение.

Ето за какво, с изключение на аморално, е и нелегално да се отхвърля изплащането на застрахователно обезщетение заради това, че НСС не е дала отговор на запитването, а показаните документи са открили основанието на претенциите, установяват от регулатора.

Наложените от Комисията за финансов контрол на " ЗД Бул Инс " АД наложително административни ограничения са обжалвани от застрахователното сдружение пред административния съд, София Област, като застрахователят е изискал съдът да спре предварителното осъществяване на ограниченията.

По останалите 4 тъжби са открити производства за използване на наложително административни ограничения, като следва да бъдат издадени решения в границите на идната седмица.

" Комисията предприе и ще продължава да подхваща нужните ограничения в границите на законовите си пълномощия, с цел да отбрани ползите на консуматори на застрахователни услуги ", приключват от КФН.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР