Към настоящия момент нещата стоят така: българското общество е разделено

...
Към настоящия момент нещата стоят така: българското общество е разделено
Коментари Харесай

Математикът: 20% не спазват мерките и повличат останалите

Към сегашния миг нещата стоят по този начин: българското общество е разграничено на две – 80% от хората съблюдават ограниченията, само че другите 20% - не. Тези 20% повличат останалите. Това разяснява проф. Николай Витанов, началник на екипа за разбори към Националния действен щаб, пред БТВ. 

Според прогнозата му, наесен може да чакаме инфектираните с ковид у нас да доближат 10 000 души.

„ Не сме изпуснали обстановката с ковид. Броят на инфектираните, колкото и огромна да ви се коства, към момента е релативно дребен “, сподели той.

В момента инфектираните са към 5500. До края на септември – началото на октомври са 90 дни. Средно по 50 случая дневно прави 4500, направи сметка проф. Витанов.

„ Базовото репродуктивно число е 1,25. Това значи, че епидемията се разраства, само че доста постепенно и това е нашият късмет – към момента можем да я хванем. Трябва да се заловен клъстерите и да се лимитират, както до момента “, изясни проф. Николай Витанов.

По думите му щабът и държавното управление вършат всичко допустимо, с цел да не се получи пренатоварване на здравната система. Не се и чака тя да се пренатовари.

„ В края на април имаше наложени ограничения, които целяха да се хване епидемията още първоначално. Много е значимо по какъв начин ще я подхванете. Благодарение на тях броят на инфектираните беше дребен. След това ограниченията престанаха да се съблюдават, вследствие на което се получи нарастване на броя на случаите. Това не беше ненадейно – получи се този второстепенен пик и в този момент сме в него “, разяснява още професорът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР