Към настоящия момент 55% от родителите изразяват готовност да пуснат

...
Към настоящия момент 55% от родителите изразяват готовност да пуснат
Коментари Харесай

55% от родителите изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина

Към сегашния миг 55% от родителите показват подготвеност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители също са подготвени сега да стартират работа в постоянна образователна среда. Това демонстрира проучване на профсъюз „ Образование “ към КТ "Подкрепа " измежду учители и родители. От данните обаче излиза, че цели 44% от детските учители се опасяват да се върнат физически на работа.

Тъй като респондентите са дали отговор преобладаващо, че детските градини и яслите би трябвало да стартират работа на 1-ви юни при съблюдаване на ограниченията, въведени от здравните управляващи, от профсъюз "Образование " поддържат започването на работа на забавачките от 1-ви юни в сходство с упованията и готовността на учители и родители, пишат в своя позиция от профсъюза.

Оттам показват, че по информация на МОН 70% от детските градини сега работят в отдалечен режим, като редица общини са дали опция на детските учители да работят в действителна среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от интервюираните учители са изразили подготвеност и предпочитание от утрешния ден да работят в методическа подготовка без деца.

Пак съгласно анкетата, 69% от интервюираните учители са визирали нужда, ако не проработят отдалечено или в режим на методическа подготовка, да им бъде възложен един месец спомагателен заплатен отпуск. 91% от българските родители пък са дали отговор, че в случай че до една седмица детските градини не проработят, би било заслужено и разумно да им бъде възложен спомагателен заплатен отпуск в размер на един месец за осъществяване на наставнически отговорности.

От профсъюз „ Образование “ насочат зов към шефовете на детски градини и кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното обучение. "Нека кметовете да дават опция и да оказват помощ в организацията на отдалечено образование, да разрешат постоянната методическа работа на учителите до започване на постоянен образователен развой. Нека кметове и шефове, водени от цели за икономии на финансови средства, да не позволяват уволнения на детски учители, които са фундаментално значими за просветителната система ", приканват оттова.

Към момента детските градини остават затворени, като няма никаква изясненост дали ще отворят и по кое време. Според шефа на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски те не трябва да бъдат отваряни най-малко още седмица.

В момента тече допитване и от МОН. Към родителите от цялата страна са отправени 11 въпроса, които желаят да открият дали биха пуснали децата си, както и по какъв метод си показват да стане това. Очаква се резултатите да са подготвени до 18-20 май. Питанията касаят значими детайлности за родителските настроения. Например те би трябвало да посочат при какви тъкмо условия биха били спокойни (мерене ежедневно на температурата на малчуганите и учителите, повишен личен състав, или пък при чести игри навън...). А също и по какъв начин следва да бъдат подкрепени фамилиите при липса на опция да си гледат повече децата (отваряне на обособени групи, обезпечаване на спомагателен отпуск и т.н.). Отговорите включват алтернатива и за отворени оферти. В анкетата попада въпрос, който желае да откри дали член на фамилията е на първа линия в битката против COVID-19, както и подобен, който мери удовлетвореността на родителите от методическата поддръжка на личния състав по време на застояването у дома. Всъщност анкетата дава опция за отговор и по кардиналната тематика дали не е прекомерно редно да отварят градините.

В сряда здравният министър Кирил Ананиев разяснява, че ще се изготви логаритъм, по който да се взема решение кои градини могат да отворят и кои не. Ако заведенията още веднъж стартират да одобряват деца, ще би трябвало да са най-вече по 10-12 деца в група. Не е ясно какво ще става, в случай че повече от 12 деца в една група пожелаят да се върнат в градината. За да бъде позволено на ясла или градина да проработи, тя ще би трябвало да дава отговор на редица условия. Ще се гледа по какъв начин и къде се подготвя храната, по какъв начин се сервира, какви са опциите за стерилизация и по какъв начин ще става общуването сред децата и учителите. Обмисля се и опцията на учителите да бъдат правени PCR проби преди отваряне на градините.

Последно просветният министър Красимир Вълчев разяснява, че е допустимо детските градини да отворят през май, само че за доста малко време. По негови последни данни сред 30 и 50% от родителите биха пуснали децата си на градина.

СТРАХ

По отношение на завършването на образователната година във висшите учебни заведения, 61% от участниците в анкетата считат че отдалеченото довеждане докрай на образователната година е единственият вероятен и добър вид. Относно готовността на българските учители и шефове да вземат участие в процеса на осъществяване на матури и национални външни оценения резултатите демонстрират следното - 57% от педагогическите експерти са изразили предпочитание и подготвеност да вземат участие в изпитния развой, а 43% дават отговор, че нямат подготвеност и предпочитание, изпитват боязън и считат, че са в рискова група.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР