Към момента висящите преписки по Закона за СРС в секретно

...
Към момента висящите преписки по Закона за СРС в секретно
Коментари Харесай

Висящите преписки по Закона за СРС в Спецсъда са повече от 20 хиляди


Към момента висящите преписки по Закона за СРС в секретно деловодство на Специализиран углавен съд са повече от 20 хиляди.

Това сподели заместник-председателят на Специализирания углавен съд Пламен Панайотов.

Днес Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет организира свое постоянно съвещание в петък за разискване на настоящи проблеми, свързани с настояването, разрешаването и използването на специфични разследващи средства (СРС), произлизащи от закриването на профилираното наказателно правораздаване в България 2022 година

По мотив на признатите промени в Закона за правосъдната власт Пламен Панайотов означи, че „ с помощта на това, че акцентът беше върху политическото предпочитание за закриване на профилираните органи, не се получи професионален спор в правната комисия ”.

„ Поради това, съгласно мен, е налице липса на всякаква наредба по отношение на ориста на висящите преписки по Закона за СРС . Това е извънредно огромна законодателна празнота, тя може да бъде запълнена, с цел да не се провокира безпорядък, единствено по законодателен път “, сподели Панайотов.

Той очерта няколко аспекта, като последица от закриването на спецправосъдието.

" На първо място това са процесуални аспекти, свързани с валидността на дадените позволения от Специализирания углавен съд , които все още се ползват, все още на закриването, а точно 27 юли 2022 година, защото законодателят вкара тримесечен период до влизане на закона в действие. Ние все още също преглеждаме претенции, няма никаква разлика от преди приемането и обнародването на закана “, уточни той и означи, че ще има такива висящи производства.

Сред аспектите Панайотов уточни и такива, свързани с придвижването на преписки. Той акцентира на неналичието на народен указател за дадените позволения за използване на СРС .

„ Липсата на народен указател води до неспособност да бъдат проследявани периодите, визирани в наредбата на член 21 от ЗСРС, където са регламентирани периодите, в които по отношение на едно лице може да бъде прилагано СРС. И каква е последствието в тази връзка от закриването на Специализирания съд? В Специализирания съд от 2012 година се води подобен указател на всички позволения, които са дадени по отношение на всяко едно съответно лице и когато пристигна едно заявки с искане за разрешаване на СРС, секретното деловодство ползва информация, от която е видно дали по отношение на него е прилагано СРС, по която тъкмо кореспонденция и за какъв интервал. Това в действителност разрешава на съдията, който преглежда настояването, да следи за спазването на тези периоди. Неспазването на периодите, води до незаконосъобразно издаване на СРС “, изясни Панайотов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР