Към момента в ЦИК е постъпил само един сигнал за

...
Към момента в ЦИК е постъпил само един сигнал за
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Очаква се приемането на изборните протоколи да става по-бавно

Към момента в ЦИК е постъпил единствено един сигнал за нередности в предизборната акция – за нарушаване по повод накърняването на правата на претендент. Това сподели пред БНР представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Комисията се е произнесла по жалбата от Християндемократическата партия на България, с която тя апелира решенията на софийската Областна изборна комисия (ОИК), с които е отказана регистрацията на кандидатските листи в София на самата политическата мощ, както и на претендента им за кмет на София.

Александър Андреев предвижда в предаването "Неделя 150 ", че идните локални избори у нас ще са най-тежките до момента. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, сподели Андреев. Според него и ЦИК ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

„ Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в акцията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, в случай че има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически изследвания по отношение на предизборната акция, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на претендентите и така наречен "добри нрави “, заключи той.

ЦИК прикани политиците да насочат позитивни послания и да съблюдават разпоредбите в Изборния кодекс, с цел да няма сигнали и тъжби, които да доведат до санкции.

„ В рамките на нашата подготвеност е, когато мониторингът, който реализира Съвет за електронни медии, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е належащо да се наложи избрана глоба. В огромна част от случаите, в които сме сезирани от жители и от неправителствени организации за такива нарушавания, ги преглеждаме, пожелаваме материалите във връзка с печатни и онлайн новинарски снабдители, на онлайн новинарски услуги, на медии, с цел да можем да преценим дали има нарушаване. Когато става въпрос за обсега на ОИК, т.е. районен обсег, тогава те, откакто бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е открито “, сподели Андреев.

Андреев посочи в предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “, че глобите са планувани в Изборния кодекс – сред 2500 и 5000 лв., само че се покачват при наново нарушаване.

„ ЦИК няма директен надзор върху финансирането на предизборната акция на политическите сили. Това се преценя от Сметната палата. Ние само одобряваме разпоредбите във връзка с финансирането “, уточни той.

Ако постъпи сигнал по отношение на нарушение на финансирането на предизборната акция, то Комисията го препраща към Сметната палата, добави той.

„ Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в акцията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, в случай че има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически изследвания по отношение на предизборната акция, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на претендентите и така нататък положителни нрави “, заключи Андреев.

Към момента Секционните изборни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им занапред следва. Предвидено е доста нарастване на възнагражденията на ръководителите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за обезпечаване на задоволително хора в СИК в страната за естественото протичане на изборите: Ще дадем по-високи хонорари, само че направихме по този начин, че това заплащане те да го получат, в случай че са взели участие в изборите, а не в изборния ден да не се явят или след това да се откажат, по време на изборния ден, и това да наложи замяната им с други членове.

Предвидени са и други ограничения. ЦИК сега основава обучителни материали за потребностите на комисиите, в това число и за попълване на протоколите.

В предишното сериозен проблем е била организацията при предаването на изборните бумаги в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчение на процеса, изясни представителят на ЦИК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР