Към момента в хотелите и къщите за гости на територията

...
Към момента в хотелите и къщите за гости на територията
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Наше човешко задължение е да помогнем на събратята ни от Украйна

Към момента в хотелите и къщите за посетители на територията на Видинска община има опция да бъдат приютени още 200 бежанци от Украйна.

Това заяви през днешния ден на конференция кметът доктор Цветан Ценков, след извършена среща с видинските хотелиери. Освен това със съдействието на кметовете и кметските наместници на обитаемоте места се приготвят описи с наличните обитаеми парцели, където биха могли да бъдат настанени бежанци.

Още на границата българските здравни служби ревизират имунизационния статус на влизащите на наша територия украински жители. Д-р Ценков съобщи, че всички бежанци получават нужните здравни грижи, като е основана организация и за лекуване на жена, нуждаеща се от постоянна хемодиализа. „ Поели сме ангажимент, взаимно с Регионалната здравна ревизия и с видинската болница, всичко, което е нужно, в това число и да ги имунизираме, да го създадем, само че това ще става единствено по избор на хората “, акцентира видинският кмет.

Той означи, че когато бъде организиран миграционният статус на бежанците, идната стъпка е да се подкрепи по-лесната им интеграция в нашето общество и единият метод е посредством подпомагане за намиране на работа. „ Разговарях с хотелиерите, с хората от ресторантьорския отрасъл – те имат потребност и от сервитьори, и от готвачи, и от различен личен състав. В момента нямаме действителна визия кой от бежанците с каква специалност е – през вчерашния ден, когато се срещнах с тях, помолих да създадат описи с специалностите, които са упражнявали “, изясни доктор Ценков. И добави, че ще се реагира съгласно самостоятелните потребности на всеки емигрант.

Кметът дефинира като вярно желанието на Правителството да обезпечи 40 лева дневно за прехрана на настанените в български хотели украински жители, подали заявление за бежански статут, като за задачата средства се изплащат от Министерството на туризма. „ Тези пари от бюджета, които ще влязат при хотелиерите, са глътка въздух за тях след тежкия интервал на епидемията, тъй като те също хранят фамилии “, подсети доктор Ценков.

Той изясни, че поддържа непрекъсната връзка с ръководителя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе и упованията са, че бежанската вълна, която обхвана Полша и сега залива Румъния, ще доближи и България. „ Ние като Община сме длъжни да посрещнем нашите събратя бесарабските българи и украинците. Смятам, че би трябвало да подкрепим тези страдащи и бедстващи хора. Виждам упреците на наши съграждани, които споделят, че политическата класа не се грижи за възрастните хора в България, а се е загрижила за бедстващите от Украйна. Но когато падат бомби над главата ти и си сграбчил детето си и единствено най-необходимото и тръгваш нанякъде, не е неприятно да има кой да се погрижи да те нахрани и да ти даде заслон – не е неприятно, в противен случай, бих споделил, че това е наше човешко обвързване “, показа видинският кмет.

Припомняме, че Община Видин разгласи банкова сметка за набиране на средства за бежанците от Украйна. Сметката е открита в Банка ДСК ЕАД:

IBAN:BG03STSA93008400046000

BIC:STSABGSF

Код за тип заплащане: 445100 („ Дарения, помощи и други безплатно получени суми от страната “)

Код за тип заплащане: 445200 („ Дарения, помощи и други безплатно получени суми от чужбина “).

Като съображение за банковия превод се отбелязва: „ подаяние в помощ на бежанците от Украйна “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР