Към момента се продават агнета в ценовия диапазон между 8

...
Към момента се продават агнета в ценовия диапазон между 8
Коментари Харесай

Животновъди съветват агнешкото месо да се купува директно от фермите

Към момента се продават агнета в ценовия диапазон сред 8 и 10 лева живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг.

Българските животновъди могат да обезпечат празничния пазар с агнешко месо родно произвеждане, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ Симеон Караколев.

В последните години за Великден и Гергьовден се осъществят към 500 хиляди агнета. Близо 20% от тях ще минат през магазинната мрежа, останалата част се купува непосредствено от фермите, сподели още той, представен от.

Към момента се осъществят агнета в ценовия диапазон сред 8 и 10 лева живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг. Тези цени не покриват всички вложени разноски на производителите, само че е оптималното, което може да понесат пазара и потребителите, разяснява Караколев.

Основен съперник на българските производители е Македония.

„ И тази година следим импорт на агнешко месо от Македония, което влиза с към 30% по-евтино и подбива българските цени “, уточни съпредседателят на НОКА. Той разясни, че по-ниските цени на агнешкото от западната ни съседка се дължат на това, че Македония не е член и надлежно не ползва регулациите на Европейски Съюз, и че там има директна държавна дотация в поддръжка на производителите на месо.

Българските фермери се надяват на засилен надзор по границите за импорт на месо от страна на БАБХ, изключително преди празниците, с цел да се защитят родните производители. Те посъветваха потребителите да купуват непосредствено от фермите, а в магазина да търсят агнешко със наследник щемпел, което подсигурява, че месото е българско.

Цялото изявление със Симеон Караколев можете за чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР