Към момента още няма официална информация от руската страна, че

...
Към момента още няма официална информация от руската страна, че
Коментари Харесай

От Газпром казали пред руски медии, че Турски поток ще мине през България

Към момента още няма публична информация от съветската страна, че втората тръба на газопровода " Турски поток " ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, само че медийна има. Това сподели зам.-енергийният министър Красимир Първанов по отношение на обява в съветския вестник " Комерсант ", в която се твърди, че " Газпром " към този момент е взел решение тъкмо за този маршрут, съобщи БНР.

" Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската република и на Руската федерация сполучливо откриха построяването на подводната част на Турски поток. Той се състои от две тръби с потенциал по 15 млрд куб м газ. Едната тръба е за република Турция, въпросът беше дали другата тръба ще мине през България или през Гърция. Колегите от " Газпром " са съобщили в съветските медии, че са взели своите решение тръбата ще премине през страната ни. Очакваме в най-скоро време да получим в Министерството на енергетиката писмото от " Газпром " за тяхното решение ", сподели Първанов.

Разговори по тематиката се водят от време на време, като въпросът бе обсъждан и по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва напролет, напомнят от българското министерство на енергетиката. А " Комерсант " вади умозаключение, че на база поръчки за потенциал на доставки на газ от газопреносните оператори на четирите страни следва, че трасето на " Турски поток " ще минава през техните територии.

Маршрутът на " Турски поток " през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения план за газопровод " Южен поток ", отбелязва още " Комерсант ".

Пред вестник " Ромъния либера " генералният шеф на съветския народен институт по енергетика Сергей Правосудов изяснява, че първата тръба ще доближи непосредствено до Турция и ще бъде обвързвана с газопроводите, които съществуват в страната и ще стартира полагането на втората тръба, написа БГНЕС. " Единственият проблем е неналичието на връзка сред България и Сърбия, само че такава ще бъде издигната. След като бъде направено това, газът ще бъде превозен от Сърбия в Унгария и след това в Австрия ", изяснява Правосудов.

Проектът " Турски поток " планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 километра, на сухопътната част по територията на Турция - 180 километра. Първата тръба е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб. метра газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година.

Газопроводът " Турски поток " де факто размени " Южен поток ", който трябваше да излезе на българския бряг, само че защото неговото строителство не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз планът беше спрян на 1 декември 2014 година. Тогава в Анкара съветският президент Владимир Путин разгласи пред своя турски сътрудник Реджеп Ердоган новия план за газопровод, който в първичния си тип трябваше да се състои от четири прави, както спрения " Южен поток ". Впоследствие той беше сведен до две.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР