“Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към

...
“Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към
Коментари Харесай

“Маркет Линкс”: Доверието към Бойко Борисов се срина

“Към момента утвърждението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова обстановка, в която попадаме”, разгласи социологът Добромир Живков от “Маркет Линкс” при представянето на данните от последното изследване на организацията.
Запитването е извършено измежду 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София в интервала 28 юли – 03 август 2020 година по метода на пряко-личното изявление и онлайн анкета. Всъщност за първи път рейтингът на Борисов е по-нисък от този на партията, която оглавява.
“Виждаме огромна смяна, изключително спрямо 2009 година, когато Борисов стана министър председател. В последното изследване рейтингът му е доста невисок. Това е доста ниско равнище на утвърждение, което досега не сме отчитали”, добави Живков.
Според изследването електоралната поддръжка за ГЕРБ и групировката а Слави Трифонов “Има подобен народ” на национално равнище е изравнена – 15% доверие.
По думите му това е сериозен знак за тежката лидерска рецесия в най-голямата политическа рецесия в страната. Друга констатация на проучването, че “неудовлетворението от развиването на страната стига до доста висока степен, в сходна обстановка бяхме в 2018 година, когато имаше още веднъж ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението”.
Едва към 20% от българите считат, че сега страната се развива в вярната посока, уточни той.
Годините на кабинета "Борисов 3 " се движат в пикове и спадове, сега сме може би в най-ниската точка, уточни още Живков.
Според социолога в обстановката на COVID-19 в целия свят се приказва за нов вид водачество. В подобен вид рецесия, като тази с пандемията, водачеството ще играе все по-важна роля, уточни той.
Виждаме една доста висока степен на готовност на българските жители във връзка митингите против държавното управление на Борисов и против основния прокурор Иван Гешев, означи социологът.
“Политическата конюнктура води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и жителите са събудени, хората са подготвени да отидат да гласоподават, само че това не значи, че са създали своя избор за кого да гласуват”, разясни Добромир Живков.
Според него особеният интерес би трябвало да бъде ориентиран точно към ГЕРБ и по какъв метод първата политическа мощ в страната ще преодолее политическата рецесия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР