Към момента няма засегнати от студове черешовите насаждения в Кюстендилско.

...
Към момента няма засегнати от студове черешовите насаждения в Кюстендилско.
Коментари Харесай

Към момента няма засегнати черешови насаждения в Кюстендилско

Към момента няма наранени от студове черешовите насаждения в Кюстендилско. Това споделиха от Института по земеделие в Кюстендил. Все още обаче е рано да се прави прогноза каква ще бъде реколтата, разясниха експерти.

Кюстендил

Въпреки че няма измръзнали овошки, специалисти имат терзания за бъдещата годишна продукция от череши. По думите им през април за района са присъщи внезапни промени на времето, което е пагубно за насажденията.
доц.д-р Димитър Сотиров - зам. шеф на Институт по земеделие, Кюстендил: Опасността занапред престои. Най-редовно в Кюстендил вредите се следят в края на месец април както беше 2017 година, когато температурите се намалиха до минус 3 градуса, което нанесе съществени вреди върху репродуктивните органи на овощните типове.  Сериозни вреди по овощните насаждения в Пловдивско Сериозни вреди по овощните насаждения в Пловдивско
70% от овощните култури в района на Пловдив и Пазарджик са унищожени. Фатални за плодните дръвчета се оказаха внезапните температурни промени и сланите....

В момента поради засушаването през зимните месеци, всички типове овощни дръвчета са цъфнали по рано. Това тормози стопаните, сподели София Плачкова, която отглежда над 30 декара с череши.
София Плачкова, аграрни собственик: В момента са цъфнали ранните сортове череши, които заради дъждовното време не могат да е опрашат и това може да се отрази отрицателно на реколтата.
Местните аграрни стопани не губят вяра и се надяват тази година да имат добра годишна продукция от череши. Очакват да има и добра изкупна цена на плода, с цел да не са на загуба.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР