Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората,

...
Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората,
Коментари Харесай

Няма задържани лица след спецакцията в софийски ресторанти тази сутрин

Към момента няма арестувани лица. Съгласно Наказателно-процесуален кодекс притежателите и хората, които употребяват парцела би трябвало да участват до привършване на претърсването. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София от тази заран, при която бяха претърсени два столични ресторанта.

„ След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат разбор за кои от тях са събрани доказателства и за кои не ", уточни той. „ Към края на деня вероятно някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", изясни Иван Гешев и добави, че има и вид някои от тях да бъдат арестувани за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. „ От вторник предприехме дейности за събиране на доказателства за управителните равнища на проведената незаконна група ", разгласи зам.-главният прокурор.

„ До този миг към наказателна отговорност са привлечени лица, които служащи и водачи. Това са хора от по-ниските равнища в производството на цигари ", разяснява Гешев. „ От сутринта се организират дейности по следствие, главно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и заведения за хранене ", уточни той и посочи, че обиските не престават, а анализите ще бъдат подготвени до края на вечерта.

Имаме информация, че в заведенията за хранене може да има движимости и бумаги в полза на следствието. Проверяваме дали финансовият запас от противозаконните заводи за цигари е „ изпиран " през заведенията за хранене, сподели още Гешев. „ Вероятно заведенията за хранене са част от легалния бизнес на хората, които ревизираме. Теоретично е обикновено, когато човек генерира избран финансов запас от противозаконна активност, той да бъде „ изпран " и вложен в нещо ", разяснява той.

„ За акцията в София имахме информация за към 20 адреса. В хода на работата излязоха други адреси на територията на Сливница и област Перник. Какво ще се откри там, ще е ясно към края на деня ", сподели още Иван Гешев.
Според мен противозаконните заводи за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират най-малко 10 млн. лв. на месец, пресметнал Иван Гешев. „ Събираме доказателства от по кое време са работили и какъв брой цигари са произвеждали ", уточни той. „ Към момента няма данни лица по случая да са напуснали страната ", разяснява Гешев. Той посочи, че притежателите на Сръбския ресторант „ Бест " не са участвали на акцията.

„ Няма да изтъквам имена, до момента в който няма привлечени към наказателна отговорност ", разгласи зам.-главният прокурор.

„ Доказателствата ни са, че избрани лица са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансов запас от фабриките за цигари ", съобщи Гешев.

Попитан има ли връзка спецкацията в София с тази против Миньо Стайков в Карнобат той разясни: „ Официална връзка няма. Това е на равнище доказателства, на равнище оперативни данни няма да разясня. На равнище доказателства връзка няма ". „ Колегите от МВР- Пловдив са придобили информация за лица, свързани с пране на пари. Тръгнали са по тази линия и са стигнали до заводи в цялата страна. Сигнализирали са Окръжна прокуратура- Пловдив. Към оня миг не са били налице доказателства за проведена незаконна група ", изясни Иван Гешев. „ Разговаряхме колегиално, анализирахме обстановката и направихме съответната организация за ангажиране на наказателна отговорност на действителните притежатели на фабриките ", сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР