Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището

...
Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището
Коментари Харесай

Отговорите на Министерството на културата за колекцията на Божков: Засега няма заповед да се пипа

Към момента няма предписание да се изнасят артефакти от жилището на Васил Божков. Това споделиха от Министерството на културата пред Българска национална телевизия.
Ако предметите бъдат взети, ще отидат в хранилищата на Националния исторически музей. Засега обаче нямало индикации, че сбирката скоро ще бъде изнесена.
Според информацията, четирима специалисти вземат участие в разказа. Отварят се стая по стая, прави се списък и по-късно стаята още веднъж се запечатва.
Тепърва ще се открива дали Васил Божков е нарушил закона особено по въпроса с културните полезности, уточни Александър Трайков, шеф на Инспектората за запазване на културното завещание към Министерството на културата. Той не можа да каже и дали има предмети в сбирката на Божков, които не са регистрирани.
Колекцията е от 212 предмета, като има регистрации пред две институции – едната е така наречен музей на Васил Божков от 2009 година, само че по думите на Трайков няма изясненост дали всичките предмети имат регистрация и каква.
Предполагам, че лабораторията в музея на господин Божков ще продължи да работи, тъй като е най-модерната за реституция на такива полезности, добави Трайков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР