"Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един

...
"Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един
Коментари Харесай

Георги Чолаков, председател на ВАС: В момента няма хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“

"Към момента няма планувана догадка за краткотрайно премахване на един от „ тримата огромни “ – това би трябвало да се планува, тъй като там има празнота в закона. " Това сподели ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред публицисти след среща с президента Румен Радев, съобщи организация „ Фокус “.

„ Срещата беше доста добра, поговорихме си по всички въпроси - по отношение на процедурата, визията за избор на нов основен прокурор, надлежно с процедурата по какъв начин и по кое време ще стартира, кои ще вземат участие. Говорихме за предлагането, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на така наречен „ трима огромни “, сподели Чолаков. На въпрос по какъв начин гледа на тези оферти, ръководителят на Върховен административен съд отговори: „ По принцип законът сега планува благоприятни условия за предварително преустановяване на мандата на тримата огромни. То е написано както в Конституцията, по този начин също и в Закона за правосъдната власт. Ако обаче в допълнение се оферират някакви нови учредения, следва да бъдат разисквани, с цел да забележим какви са тези учредения и надлежно кой орган ще прави тази процедура “, добави Чолаков.

Попитан какво мисли за краткотрайното премахване при инспекция, той изясни, че това не е планувано в закона. „ Няма планувана догадка за краткотрайно премахване. Нещо, което съгласно мен би трябвало да се планува, тъй като там има празнота. Има такава празнота в закона, поддържам това, тъй като фактически в случай че се повдигне обвиняване против един от „ трима огромни, той не може да остане да извършва функционалностите си, а следва да бъде отхвърлен краткотрайно до привършване на производството. Това сега не е уредено “, разяснява още Чолаков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР