Към момента няма извънреден ръст на безработицата, няма покачване за

...
Към момента няма извънреден ръст на безработицата, няма покачване за
Коментари Харесай

Все още няма извънреден ръст на безработицата у нас

Към момента няма ексклузивен растеж на безработицата, няма повишаване за последните няколко дни. Продължаваме да записваме към 1000-1100 безработни дневно. Това съобщи пред публицисти общественият министър Деница Сачева преди съвещанието на парламентарната комисия по труда и обществената политика.  

" Внимателно следим числата, само че дали ще има растеж ще стане ясно след втората седмица на декември. До този миг по ограниченията, които сме подхванали с Министерството на стопанската система, са изплатени над 1 милиард и 100 милиона лв., като единствено за мярката 60/40 са изплатени към 565 милиона лв.. Още 200 милиона по нея евентуално ще са в бизнеса до края на годината, а за идната година още 300 милиона са планувани ", изясни общественият министър.

По думите на Сачева, сигурно има работодатели, за които ограниченията не биха могли да им паснат по кройка, тъй като има разнообразни обстановки, проблеми, само че държавното управление прави всичко допустимо да резервира най-малко 350 000 работни места.  

По мотив предложенията на АИКБ и КНСБ, общественият министър съобщи, че те би трябвало да се обсъдят с Министерството на финансите, тъй като изискват сериозен финансов запас. Тя поддържа тезата, че е належащо антикризисно законодателство на страната, като уточни, че такова има в Германия и се задейства по време на рецесия. Според нея също би било добре да се окрупнят някои от ограниченията. 

182 000 души са били безработни в България през месец октомври, сочат данни на Евростат, оповестени през днешния ден.

Безработицата у нас понижава през октомври за разлика от предните два месеца, само че остава над нивото си по същото време на предходната година.  В същото време индикаторът остава под междинната стойност за Европейски Съюз от 7,6% .

Безработицата у нас през октомври е била 5,7 на 100 по отношение на 4,2 на 100 през октомври 2019 година, само че по-ниска от 6,2 на 100, регистрирани през август и септември 2020 година, демонстрират сезонно поправените данни.

През октомври 2019 година безработните у нас са били към 140 хиляди души, а през октомври 2020-а цифрата се усилва до към 182 000 души.

Висок растеж отбелязва обаче безработицата измежду младежите у нас, като нараства до 17,1% през октомври спрямо 8,7% година по-рано. Показателят за целия ЕС е 17,5%, в съпоставяне със 17,4% през септември и 14,9% през октомври 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР