Към момента няма движение на големи бежански групи към България.

...
Към момента няма движение на големи бежански групи към България.
Коментари Харесай

Каракачанов: Армията отново е в готовност да защити границата

Към момента няма придвижване на огромни бежански групи към България. Знаете, че на няколко пъти до лятото на тази година имаше наши подразделения, които участваха в защитата на границата и сме подготвени по график при нужда още веднъж да ги вдигнем и да ги изпратим и да не допуснем България да бъде наводнена. Но все още сходна опасност няма. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в отговор на журналистически въпроси във Велико Търново, съобщи БГНЕС.
На въпрос има ли възможност в скоро време България да се включи с военна мощ в спора Турция – Сирия, министърът на защитата изрично съобщи: „ Нямаме работа там. Българските бойци не могат да бъдат пушечно месо в опитите, които стават в Близкия изток, и няма да бъдат. Отказали сме да изпратим войски в Сирия. Абсурд е в този момент да ги изпращаме поради спора. Но може би ще се наложи, в случай че се ускори емиграционният напън, още веднъж да използваме армията за отбрана на границите. Направени са нужните планове, взаимоотношението с Гранична полиция е доста тясно. Знаете, че на няколко пъти до лятото на тази година имаше наши подразделения, които участваха в защитата на границата и сме подготвени по график при нужда още веднъж да ги вдигнем и да ги изпратим и да не допуснем България да бъде наводнена. Но все още сходна опасност няма. Наблюдаваме обстановката и в Гърция – там, където има лагери покрай нашата граница, следим придвижването на трафика на турска територия и още преди да се образуват сходни маси, които да тръгнат към България, ние ще ги установим и ще вземем нужните ограничения. Към момента няма придвижване на огромни бежански групи към България. Вчера през целия ден е открит един опит за нарушаване “.
На въпрос за неизпълнения с 30% проект банкет в НВУ министър Каракачанов отговори, че в продължение на 30 години на воинската специалност се е гледало надменно и това отношение не може да се възвърне за година-две. „ Липсата на съответно възнаграждение и на положителни условия на труд, както и други проблеми, водеха години наред до индиферентност към специалността на военнослужещия. Тази наклонност се обръща. През предходната година признатите претенденти да служат в армията са повече от напусналите. Некомплектът в армията понижа с 200 индивида спрямо предходната година “, заяви Каракачанов.
На въпрос за нараствания бюджет на Министерството на защитата, който през тази година доближава близо 4 милиарда лв., министър Каракачанов посочи, че 2 милиарда от тях съставляват еднократен разход - те са за придобиването на нов вид изтребител. От идната година се планува да се вършат регулярно по към 200 милиона лв. спомагателни разноски за двата плана за нов вид модулен патрулен транспортен съд и за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски.
Помолен да разяснява изявленията на ръководителя на политическа партия АБВ Румен Петков за ремонта на самолети L 39, министърът на защитата съобщи: „ От доста години насам за първи път всички самолетни платформи на българските Военновъздушни сили се ремонтират и обновяват. Това са изтребителите МиГ-29, бомбардировачите Су 25 (осем към този момент отпътуваха за ремонт в Беларус), учебно-бойните самолети L 39, на които ще се образоват курсантите и младите водачи, „ Пилатус “ – след два дни ще открием съвременен тренажор в Долна Митрополия, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, транспортните самолети „ Спартан “ и вертолетите за флота. Няма подобен интервал в Министерството на защитата, в който всички бойни платформи на авиацията да се възобновяват за деяние “.
Каракачанов взе участие в тържествения обред по полагане на военна клетва от курсантите-първокурсници на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “. За първи път курсантите показват новите си униформи пред аудитория. От 2002 година формалната курсантска униформа е отстранена. Ние взехме решение да възстановим традицията, с цел да може тези млади девойки и момчета, които са избрали специалността на командира, да имат самочувствие от първия ден, в който влизат във Висшето военно учебно заведение. Тук образоваме освен командири за армията, само че и водачи. От тези младежи се чака освен да бъдат положителни командири, само че да бъдат образец за подражателство в цялото българско общество, сподели министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР