Към момента никой не може да каже дали втори лифт

...
Към момента никой не може да каже дали втори лифт
Коментари Харесай

Еколог и бивш министър в сблъсък за Банско

Към момента никой не може да каже дали втори въжен превоз или каквото и да е друго оборудване в Банско може да въздейства на околната среда, тъй като няма план, сподели някогашният министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Според еколога Андрей Ковачев обаче казусът е, че с предлаганите две решения ще се разрешат плановете за строителство. Не става дума за втори въжен превоз, а за нови ски писти, опонира Ковачев.

Мненията на Караджова и Ковачев се сблъскаха в студиото на "Здравей, България ".

Във вторник министърът на околната среда и водите Нено Димов разгласи на изключителна конференция, че отдръпва импортирания план за подписване на в допълнение съглашение към концесионния контракт за "Ски зона Банско ".

Той уточни, че ще внесе плана за концесионен контракт за ски зоната дружно с проекта за ръководството на Национален парк "Пирин ". В момента тече публично разискване на проекта, което ще продължи 22 декември.

За през днешния ден е плануван митинг на еколози.

Отлагат смяната в концесията на Банско

Промени в ски-зоната на Банско ще има единствено след диалози с трите страни

„ Въпросът е дали тези две решения – за смяна на концесионния контракт и за смяна на настоящия проект за ръководство на парк „ Пирин” - водят до строителство. В нито едно от двете решения няма оферти за строителство”, разяснява Караджова.

Първо би трябвало да се промени проектът, с цел да могат концесионерът и община Банско да приготвят и показват план и чак тогава ще може да се каже по какъв начин планът ще въздейства на околната среда, изясни някогашният екоминистър.

Според Андрей Ковачев митингът се провежда, тъй като в действителност се позволява строителството. Ковачев счита, че с измененията ще се узаконят към този момент построени уреди, които са направени след 2000 година и са отвън концесионния контракт. ДНСК не ги е глобила, тъй като имат строително позволение.

Банско отново се подвигна на протест за втори въжен превоз

„ Вие сте срещу развиването на ски туризма. В момента освен в Банско, а в цяла България не може да се построи 1 километър писта”, обърна се към него Нона Караджова.

„ Съществуващото оборудване може да се подмени с по-бързо”, отговори Ковачев. „ В момента ски зоната има 7 000 души потенциал. Ако се направи въжен превоз с по-голям потенциал, ски зоната ще бъде смачкана от прекалено много хора, които се качват. В момента се предлага строителство на нови ски писти, а ние желаеме да се реши казусът с опашките”, съобщи Ковачев.

Според Караджова би трябвало да се направи оценка дали този въжен превоз или други уреди ще въздействат върху околната среда.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР