Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли

Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли ...

Ангелкова призна: Трудно е да кажем ще има ли летен сезон.


Към момента ни е трудно да прогнозираме ще има ли летен сезон, призна министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV. По думите й в министерството са готови с различни варианти за развитие на лятото.

"Обсъждаме да участваме в изработването на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон. Искаме да бъдем оптимисти. Ако имаме летен сезон, макар и късен, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм, не се знае кога ще се възобновят полетите. Обсъждаме ваучери за почивка, безплатни чадъри и шезлонги, специална кампания за насърчаване на българския туризъм. Правим всичко възможно", посочи Ангелкова, като поясни, че на първо място е здравето на хората. Още по тематаАнгелкова: Обмисляме въвеждане на ваучери за провалените почивки21 мар 2020 19:3476Ангелкова: Нямаме туризъм вече, но това е разбираемо! 19 мар 2020 17:04107Предлагат туроператорите да дават ваучери за пътуване до 2 г.19 мар 2020 11:0020Министърът на туризма призна, че преди пандемията от COVID-19 е имало очакване за силен сезон с ръст на туристите.

„На този етап няма отменени резервации за юли и август, спрели са обаче записванията. Никой не е предвидил застраховка за такова нещо, общата застраховка влиза в сила при обявяване на фалит на туроператор. Имаме регистрирани 3420 туроператора в България“, посочи Ангелкова.

По думите й кризата в момента е по-голяма от фалита на "Томас Кук", защото тя обхващаше много малка част от сектора, а сега говорим за спрял сектор в цял свят.

Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира, призна Ангелкова.

Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Там са описани правилата. Това, което ЕК даде като препоръки е такъв ваучер да бъде осигурен. Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя. Ще може парите на потребителя да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор, каза още министърът на туризма.
 
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg